Portoriko a Washington, D.C., by chtěly být americkým státem. Překážkou je Kongres

Washington, D.C., a Portoriko mají snahu stát se státem (zdroj: ČT24)

Hned dvě americká území se zvláštním statusem by ráda získala postavení plnohodnotného amerického státu. Obyvatelé Portorika a Washingtonu, D.C., se pro tuto změnu nedávno vyslovili v referendu. Jak ale podotýká zpravodaj ČT ve Washingtonu Martin Řezníček, Kongres se zatím vždy stavěl proti a nejinak tomu, zdá se, bude i nadále.

Obyvatelé Washingtonu platí federální daně, ale o tom, na co peníze půjdou, nerozhodují. Jejich zástupce v Kongresu nemůže hlasovat, na rozdíl od jednotlivých států si nemůžou sami schválit zákony ani rozpočet. Obojí je v rukou Kongresu, vysvětluje zpravodaj ČT Řezníček.

O životě města, kde sídlí federální vláda, tedy federální vláda také rozhoduje. Jeden z radních přišel v červnu s nápadem přejmenovat funkce tak, aby více odpovídaly státu. Starostka by byla guvernérka, zastupitelé poslanci a tak dále.

Před 240 lety vznikla americká vlajka (zdroj: ČT24)

Dokonce se znovu debatuje o jménu státu. Padají názvy jako Nová Kolumbie nebo Douglassovo společenství po odpůrci otroctví Williamu Douglassovi.

Washington ale asi jen tak 51. hvězdu na vlajce nezíská. Konzervativci dlouhodobě nevidí důvod, aby se město stalo státem. Navíc republikány kontrolovaný Kongres by určitě nechtěl, aby převážně demokratická metropole posílila tábor opozice, podotýká Řezníček.

Portoričané hlasovali pro vznik státu

Stejně mizivé šance má aktuálně i Portoriko. V červnovém konzultativním referendu se vyslovili pro možnost stát se 51. státem USA. Referenda se však zúčastnilo pouhých 23 procent z přibližně 2,26 milionu registrovaných voličů. Odpůrci všelidového hlasování proto jeho platnost zpochybnili. Některé strany ho navíc bojkotovaly.

Portoriko je formálně nezačleněným územím USA, ačkoli portorická ústava hovoří o názvu země jako o Volně přidruženém státu Portoriko. Ostrov má vnitřní samosprávu i parlament, ale za obranu a zahraniční politiku odpovídají USA.

Obyvatelé ostrova nyní sice mají americké občanství, ale nemohou volit prezidenta USA. V americkém Kongresu mají zastoupení bez hlasovacího práva.

Pokud by se Portoriko stalo oficiálním volně přidruženým státem, bylo by oficiálně nezávislé se zvláštním vztahem ke Spojeným státům. V současné době mají s USA dohodu o volném přidružení Marshallovy ostrovy, Palau a Federativní státy Mikronésie. Posledním, 50. státem USA se 21. srpna 1959 stala Havaj.