Bersani zkusí sestavit menšinovou vládu. Do koalice s Berlusconim nechce

Řím - Vůdce vítězné italské levice, která ale nezískala v nedávných parlamentních volbách dostatek hlasů k samostatnému vytvoření životaschopné vlády, znovu odmítl možnost vytvoření velké koalice s pravicovým uskupením expremiéra Silvia Berlusconiho. Pier Luigi Bersani v rozhovoru pro dnešní vydání listu La Repubblica připustil, že se pokusí o vytvoření menšinové vlády.

„Plán velké koalice neexistuje a nikdy existovat nebude,“ zdůraznil Bersani. Vůdce levicového tábora, který má většinu v dolní komoře parlamentu, ale už ne v senátu, řekl, že v nejbližší době předloží prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi sedmi- až osmibodový projekt vzniku nové vlády. Bersani dodal, že bude kandidovat na post premiéra.

Na dotaz, zda se pokusí o zformování menšinové vlády, Bersani odpověděl: „Nazývejte si to, jak chcete. Pro mě jde o vládu změny“.

Grillo větším stranám nepomůže

Levicový politik neodpověděl přitom jednoznačně na to, jakou roli při sestavování vlády si představuje u protestního a euroskeptického Hnutí pěti hvězd, které skončilo ve volbách třetí za pravicí. Vůdce tohoto hnutí Beppe Grillo v minulých dnech rezolutně prohlašoval, že nehodlá spolupracovat na vzniku kabinetu s žádnou z tradičních stran a nemíní ani žádné vládě s jejich účastí vyslovovat důvěru.

Přirozenými spojenci Bersaniho umírněné levice jsou už pouze centristé končícího premiéra Maria Montiho, kteří se ve volbách umístili na čtvrtém místě. Jejich senátoři ale nestačí na dosažení potřebné většiny v Senátu.

Berlusconi po volbách možnost velké koalice nevylučoval s ohledem na patovou situaci v parlamentu. Její vyřešení uspořádáním dalších předčasných voleb by považoval za zbrklé. Podle Napolitana se nemá spěchat ani s vytvořením nové vlády, i když kvůli volebnímu patu panují obavy z destabilizace Evropské unie. Napolitano ve čtvrtek upozornil, že podle italské ústavy se má konat ustavující zasedání nového parlamentu až 20 dnů po volbách.

Spikli se proti mně, stěžoval si Berlusconi u soudu

Berlusconi dnes obvinil italskou prokuraturu ze spiknutí. Prý ho záměrně poškodila oznámením o dalším korupčním případu spojeném s jeho jménem. Ve čtvrtek úřady sdělily, že vyšetřují Berlusconiho v souvislosti s údajným uplácením levicového senátora, který v roce 2008 přispěl k pádu levicové vlády. Podle expremiéra je obvinění načasované tak, aby mu znepříjemnilo povolební vyjednávání.

Berlusconi kritizoval prokuraturu během přelíčení milánského soudu v kauze Mediaset, kde čelí obžalobě z daňových úniků při nákupu vysílacích práv. Odvolací proces má skončit vynesením rozsudku 23. března a na stejný den svolal Berlusconi před budovu soudu demonstraci. Soud první instance loni pravicového politika v případu Mediaset poslal na čtyři roky do vězení.

Nejnovější vyšetřování se týká politické korupce. Úřady v Neapoli vyšetřují podezření, že senátor Sergio De Gregorio dostal tři miliony eur (75 milionů korun) za to, aby opustil vládnoucí středolevou koalici. Následkem toho padla v roce 2008 vláda premiéra Romana Prodiho. Podle zdrojů z prostředí italské prokuratury De Gregorio přiznal, že peníze od Berlusconiho přijal. K dohodě prý došlo v roce 2006, přičemž o částce tří milionů eur obě strany jednaly v Berlusconiho římském domě Palazzo Grazioli.