Benedikt XVI.: Odstoupil jsem pro dobro církve

Vatikán – Desetitisíce lidí se ve Vatikánu loučily s papežem Benediktem XVI., který se na náměstí Sv. Petra na poslední generální audienci setkal s věřícími. Řekl jim, že odchází, protože mu ubývá sil. Nerozhodl se přitom rezignovat kvůli svému vlastnímu dobru, ale kvůli dobru církve. Vyzval věřící na celém světě, aby posílili víru v Boha. Věřící pozdravil hned v několika jazycích, dokonce i v češtině.

Věřící zcela zaplnili Svatopetrské náměstí ve Vatikánu, aby se rozloučili s odcházejícím papežem Benediktem XVI. Papež v poslední generální audienci před zraky desetitisíců věřících poděkoval nejen Bohu, který ho celým pontifikátem provedl, ale také nejbližším spolupracovníkům – kardinálům, svému státnímu sekretáři a celé římské kurii. Zároveň ve svém poděkování vzpomněl i věřící po celém světě, kteří ho prý vždy obklopovali láskou. V projevu připustil, že v čele církve zažil i těžké chvíle, vždy však spoléhal na Boha.

„V posledních dnech mi stále ubývalo sil,“ vysvětloval papež důvody svého rozhodnutí odstoupit. Nerezignoval přitom kvůli svému dobru, ale kvůli dobru církve. „Jsem si plně vědom, jak je to vážný a neobvyklý krok. Milovat církev znamená přistoupit k těžkým a obtížným volbám. Znamená to, že myslíme na dobro církve, a ne na sebe sama,“ prohlásil před zaplněným Svatopetrským náměstím. 

I když se hovoří o tom, že je církev v úpadku, podle papeže je stále znát, že je církev živá. „Dar víry je nejvzácnější dar, který nám nikdo nemůže vzít,“ řekl Benedikt, vyzval proto lidi, aby posílili víru v Boha a aby se už jako děti odevzdaly do jeho náruče.

Událost provázela přísná bezpečnostní opatření. Papež přijel na náměstí v papamobilu, ze kterého se zdravil s tisíci věřícími. Lidé mu přitom provolávali slávu a mávali papežskými i národními vlajkami a transparenty v různých jazycích, na kterých stály kupříkladu nápisy „Děkujeme“ či „Navždy s papežem“. Za dohledu více jak deseti členů ochranky Benedikt osobně požehnal i několika dětem. Vedle poutníků do Vatikánu dorazili z celého světa i kardinálové, kteří zvolí Benediktova nástupce.

Kněz z italského kraje Abruzzy:

„Přišel jsem vyjádřit svou vděčnost za vše, co za osm let udělal. Jeho odstoupení je významným vzkazem všem křesťanům. Odchází bez trpkosti, zato s něhou a vážností.“

Do Itálie zamířilo také 200 Čechů. Vstupenky na poslední generální audienci mizely velmi rychle, a to nejen proto, že jsou zadarmo. „Lidé, kteří mají k papeži osobní vztah, a všichni katolíci z celého světa takový vztah mají, touží po tom, se s ním rozloučit,“ řekl organizátor pouti do Říma kněz Pavel Dokládal. Organizátorům české pouti se přesto lístky podařilo získat.

Po generální audienci a modlitbě pod širým nebem odjel papež papamobilem na svou poslední soukromou audienci. Na tu byli podle Vatikánu pozváni mimo jiné slovenský prezident Ivan Gašparovič a německá kancléřka Angela Merkelová.

Otec Felix, rakouský poutník:

„Je mi smutno z toho, že ztratíme takového skvělého papeže, kterého jsme měli všichni rádi. Přišel jsem se s ním rozloučit a ukázat, jak jsme rádi, že jsme s ním celé ty roky mohli být.“

Zítřek bude definitivně posledním dnem, kdy bude Benedikt XVI. ještě papežem. Dopoledne má na programu rozlučkový ceremoniál s kardinály, večer ho vrtulník přepraví do papežského letního sídla Castel Gandolfo nedaleko Říma. Tady z balkonu krátce promluví k místním věřícím, což bude jeho úplně poslední veřejné vystoupení. Ve 20:00 oficiálně přestane být papežem. 

Benedikt XVI. se v posledních dnech svého pontifikátu věnuje modlitbám, ale také věcem zcela světským. Připravuje se například na stěhování do nového sídla, probírá se také soukromými dokumenty a třídí je. Přebírá se nesčetnými dopisy, které mu po oznámení rezignace chodí. Jen co odejde do papežského důchodu, hodlá na ně prý odpovědět, slíbil Vatikán.  

Hned 1. března začíná období sedisvakance, tedy období bez papeže. Kardinál děkan úředně svolá kardinály k poradě před chystaným konkláve. Datum začátku volby nového papeže ještě Vatikán neoznámil.

Benedikt XVI. bude mít po odchodu do důchodu titul emeritního papeže, chce nosit prosté bílé roucho bez pláště. Sundá sice tradiční symbol papežství rybářský prsten, oslovení „Vaše svatosti“ mu ale zůstane.