Zbývají dny. V klikatých uličkách starého Mosulu se ukrývají poslední teroristé

Bitva o Mosul se chýlí ke konci (zdroj: ČT24)

Irácká armáda dobyla další čtvrť Starého Města v Mosulu. Samozvaný Islámský stát vytlačila z oblasti naproti mešitě an-Núrí, kterou teroristé minulý týden zničili. Teroristé tak ovládají již jen poslední klikaté uličky v centru města a podle odhadů  bitva skončí do několika dnů. Vojákům se také podařilo zabránit masivnímu útoku sebevražedných atentátníků v chudinské čtvrti na východě metropole.

Obavy z dalších sebevražedných útoků v Mosulu komplikují záchranu obyvatel. Bombu na těle může mít prakticky každý. V rukou islamistů zůstávají dva čtvereční kilometry hustě obydleného Starého Města. Boj zpomalují úzké a klikaté uličky a desítky tisíc lidí, kteří teroristům slouží jako živé štíty.

Ti, kterým se podaří utéct, musejí často rovnou do nemocnice. Jedna stojí pouhých pár set metrů za válečnou frontou. Vyhořelá horní patra svědčí o tom, že i zde se ještě nedávno bojovalo. „Pacienti k nám utíkají přímo z bitevního pole. Tohle je první pomoc, která se k nim dostane,“ vysvětlil jeden z lékařů.

Irácký voják střeží civilisty ve frontě na humanitární pomoc
Zdroj: Erik De Castro/Reuters

Poslední dny

Irácká armáda odhaduje, že v Mosulu zbývá asi 350 teroristů. Osvobození kdysi dvoumilionového města je podle ní otázkou dnů. Na poslední baštu Islámského státu (IS) v zemi každý den padají desítky bomb.

„Zbývají jen malé části města, obzvláště ve Starém Městě,“ řekl irácký generál Abdal Ghaní Asadí. „Z vojenské perspektivy je Islámský stát poražen,“ dodal s tím, že bojovníci IS už ztratili bojového ducha. „Vyzýváme je, aby se vzdali, nebo zemřeli,“ sdělil irácký důstojník.

  • Srovnání: Bitva o Mosul v listopadu 2016, v únoru 2017 a nyní:
Boj o Mosul
Zdroj: ČT24/BBC/AFP
Bitva o Mosul
Zdroj: AFP
Boj o Mosul
Zdroj: ČT24/BBC/isis.livemap.com

Zničení mešity urychlilo postup

Postup vojáků urychlilo zničení mešity an-Núrí, kterou ve středu radikálové sami vyhodili do povětří. „Zničení mešity znamená, že se v Mosulu úplně změnila situace. Táhlá bitva podkopala psychiku islamistů. Podle lidí, kteří z města utekli, se teď někteří teroristé sami vzdávají, protože uvnitř Daeš (IS) panuje chaos a nedůvěra,“ soudí bezpečnostní analytik Sajíd Jájaší.

Zničení mešity, kde vůdce islamistů Abú Bakr Bagdádí vyhlásil chalífát, je podle iráckého premiéra Hajdara Abádího symbolický konec nadvlády teroristů nad Mosulem. Úleva je vidět i mezi dětmi, které o víkendu poprvé po třech letech oslavily konec ramadánu bez dohledu ozbrojených radikálů. Tisícům dalších však dále hrozí smrt v ulicích Starého Města.

A nejen tam. Irácká armáda zabránila rozsáhlé vlně útoků sebevražedných atentátníků v chudé čtvrti Haj at-Tanak západně od Starého Města. Podle agentury Reuters je to poprvé od zahájení bojů o centrum Mosulu, co IS zaútočil mimo historické centrum. Pokus Islámského státu o protiútok i přesto skončil nezdarem.