Razantní přestavba Moskvy s sebou nese řadu omezení. Dopravní zácpy se ještě zhoršily

Razantní přestavbu Moskvy provází kolaps dopravy (zdroj: ČT24)

Moskevská radnice se pustila do razantní přestavby ruské metropole. Práce, které skončí až v říjnu, spustila najednou v 52 ulicích v centru města. Metropole se proto každý den potýká s kolapsem silniční dopravy. Obyvatelé si stěžují, že úřady průběh prací špatně naplánovaly.

Moskva trpí dopravními zácpami roky. Teď je ale kvůli zúžení silnic situace ještě horší. Mnoho obyvatel Moskvy se pozastavuje nad tím, proč je doprava omezena najednou v tolika ulicích.

A primátor města Sergej Sobjanin pak musí v médiích vysvětlovat, že práce běží přesně podle plánu. Omezení jsou podle něj nutná, aby dělníci všechno stihli za jeden rok.

„Když to zúžíme v jednom místě, stejně bude stát celá Tverská ulice. Je jedno, zda rekonstruujeme celou Tverskou, nebo jen její malou část. Když ji budeme opravovat po kouscích, budou tam auta stát deset let,“ hájí svůj postoj Sobjanin.

Dělníci předstírající práci

Harmonogram prací se rozhodli zkontrolovat opoziční kandidáti do obecního zastupitelstva. Mezi nimi Ilja Mišenko. Objednal si záběry z dronu. Letící kamera zachytila značnou část staveništ prázdných. Když si ale odpovědní pracovníci natáčení všimli, začali svážet dělníky tam, kam zrovna Ilja dorazil.

„Bylo to směšné. Dělník nabral lopatou písek, zvedl ji a vysypal. Pak znova. Z dálky to vypadalo, že pracuje. Přitom se díval na nás a usmíval se,“ popsal Mišenko, sám kandidát na člena obecního zastupitelstva v moskevském okrsku Krasnoselskij.

Cílem rekonstrukce centra je zlepšení životního prostředí zklidněním dopravy a výsadbou zeleně. Urbanista Boris Samojlov se nicméně bojí, že změny budou sice pěkně vypadat, užitek ale nepřinesou. Stromy totiž ničí zimní rozpouštění sněhu chemikáliemi.

„Podívejte se na okolní stromy. V korunách starých lip je jen dvacet procent zelených listů. Vše ostatní jsou mrtvé větve,“ uzavřel Samoljov.