Severní Korea provedla další zkoušku raketového pohonu

Severní Korea provedla další test nového raketového motoru, který je podle USA součástí severokorejského programu vývoje mezikontinentální balistické střely. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na americké úřady.

Spojené státy se domnívají, že šlo o zkoušku nejmenšího stupně celkem třístupňového pohonu mezikontinentální balistické střely, řekl Reuters její zdroj. KLDR už v tomto roce uskutečnila několik pozemních testů raketových pohonů i zkoušek samotných raket.

Mezikontinentální raketu, která mívá dolet kolem 6000 kilometrů, Pchjongjang jako takovou ještě nikdy netestoval. Tuto technologii ale podle Západu vyvíjí tajně pod záminkou vypouštění raket se satelity na oběžnou dráhu kolem Země.

Stupňující se tlak na Čínu kvůli severokorejskému jadernému zbrojnímu programu (zdroj: ČT24)

Ambicí severokorejského diktátora Kim Čong-una je vyvinout střelu schopnou zasáhnout kontinentální území Spojených států, s největší pravděpodobností Aljašku, která je vzdálena asi 5000 kilometrů od severokorejských odpališť.

Mun Če-in apeloval na Čínu

Jihokorejský prezident Mun Če-in vyzval Čínu, že by měla pro řešení severokorejského jaderného zbrojního programu dělat více. Mun dále uvedl, že pokud KLDR přikročí k testu mezikontinentální balistické rakety (ICBM), anebo provede šestý jaderný test, měly by na ni být uvaleny „tvrdé“ sankce.

„Sankce musí být dostatečně tvrdé, aby se Severní Korea už neuchýlila k další provokaci a uvědomila si jejich vlivem, že se vydala špatnou cestou,“ řekl v rozhovoru prezident Mun. Liberální prezident a bývalý právník v oblasti lidských práv, který během kampaně z pozice syna severokorejských uprchlíků vyzýval k dialogu, Pchjongjang takto ostře varoval poprvé.

  • Čína zastupuje 90 procent světového obchodu KLDR a podle diplomatů Peking mezinárodní sankce v plném rozsahu neuplatňuje, napsala agentura Reuters.