Na nádraží v Bruselu útočil zřejmě Maročan. Pocházel ze čtvrti Molenbeek a byl sympatizantem IS

Události: Pokus o teroristický útok v Bruselu (zdroj: ČT24)

Vojáci hlídkující v centru Bruselu v úterý zmařili pokus o útok. Na tamním centrálním nádraží zastřelili podezřelého muže poté, co se v místě ozvala malá exploze. Prokuratura incident označila za teroristický útok. Podezřelým mužem je podle ní 36letý Maročan Usáma Z. Žádní další lidé zraněni nebyli. Podle vyšetřovatelů byl útočník patrně sympatizantem takzvaného Islámského státu (IS).

Muž měl podle prokuratury v batohu hřebíky a plynové lahve. Původní informace hovořily o tom, že měl také pás s výbušninou, to se ale nepotvrdilo.

Podle prokuratury se pokusil odpálit výbušné zařízení, které ale zřejmě selhalo. Ozvala se jen menší rána, po níž se Maročan rozběhl směrem k vojákům. Mluvčí prokuratury potvrdil výpovědi očitých svědků, podle kterých při činu křičel arabsky Alláhu akbar (Bůh je veliký). 

Exploze se podle belgických médií ozvala u nádražních přepážek. Provoz na nádraží byl zastaven, prostor evakuován a okolí policie uzavřela. Vyklizeno bylo „během několika sekund“ také nedaleké bruselské náměstí Grand Place a zastaven byl provoz dvou linek metra.

Belgická prokuratura uvedla, že podezřelým je 36letý Maročan. Podle prokuratury se o něj tajné služby v minulosti nezajímaly. Podle listu La Libre Belgique se v minulosti dopustil pouze drogových deliktů.

Podle belgického listu De Tijd pocházel útočník z nechvalně proslulé bruselské čtvrti Molenbeek, kde žilo například i několik pachatelů atentátů z Paříže z roku 2015 a z Bruselu z loňského března. Podle La Libre Belgique policie prohledává v Molenbeeku několik domů.

Belgický premiér Charles Michel poděkoval vojákům a železničářům za to, že v dané situaci „reagovali profesionálně a odvážně“. Po ranním zasedání bezpečnostní rady státu uvedl, že mohlo jít o „potenciálně velmi nebezpečný“ útok. Stupeň ohrožení terorismem navzdory pokusu o atentát belgická vláda zatím ale nezvýšila.

V Belgii platí zvýšená bdělost bezpečnostních složek od loňského března, kdy sebevražední útočníci zabili 32 lidí v bruselském metru a na letišti.