Mexičtí novináři viní vládu, že je špehuje izraelským programem

Horizont ČT24: Mexiko odposlouchává novináře (zdroj: ČT24)

Skupina předních mexických novinářů a protikorupčních aktivistů obvinila vládu, že je špehuje. Prý k tomu využívá izraelský špionážní software prodávaný pouze státům. Úřad prezidenta to popřel.

Devět žurnalistů a aktivistů na tiskové konferenci v mexické metropoli oznámilo, že na vládu podalo stížnost k soudu. Kabinet podezírají zejména z nepovoleného přístupu do soukromé elektronické a telefonní komunikace.

Zneužili naše daně na špehování, uvedla investigativní novinářka

„Jedná se o operaci státu nebo mexických státních činitelů, kteří využili naše (veřejné) prostředky, naše daně a peníze k páchání závažné trestné činnosti,“ řekla novinářka Carmen Aristeguiová.

Ta je známá svými investigativními články o vládní korupci. V roce 2014 odhalila, že manželka prezidenta Enriqua Peni Nieta získala dům od podnikatele spojeného s vládou.

Špehován se cítí být i ředitel mexického Institutu pro konkurenceschopnost Juan Pardiňas, jenž prosazuje posílení protikorupční legislativy.

„Jsme noví nepřátelé státu,“ prohlásil. Špionáž se prý zaměřila i na právníky pracující na případu tři roky starého zmizení 43 studentů, do něhož byla zapletena policie.

Na špehování mexických novinářů a aktivistů upozornil americký deník The New York Times. Podle listu umožnil špionáž software Pegasus od izraelské společnosti NSO Group. Ten prý mexická vláda koupila za přibližně 80 milionů dolarů (téměř 2 miliardy korun) pod podmínkou, že bude využit jen k vyšetřování zločinců a teroristů.