Moonisté se berou ve velkém i bez svého reverenda

Soul - Téměř tři a půl tisíce párů si řeklo své ano při hromadné svatbě v jihokorejském Soulu. Náboženský rituál Církve sjednocení má podle jejích stoupenců propagovat rasovou toleranci a světový mír. Manželské dvojice jsou totiž mezinárodní. Podle kritiků je ale tato církev nebezpečná sekta s pochybným financováním.

3 400 párů ze 70 zemí světa na jednom místě a čtyřikrát víc dalších po celém světě připojených přes satelit. Hromadné svatební obřady jsou pro Církev sjednocení typické. Kromě prstýnků si svatebčani vyslechnou i modlitbu a dostanou požehnání.

„Cítím, že i mezi těmi všemi páry jsme tu hlavně jeden pro druhého. Je ale úžasné, že ten pocit můžeme sdílet s ostatními,“ říká 22letá Kim Cho-hee.

Moonistická svatba
Zdroj: ČTK/AP/Lee Jin-man

O dlouhodobé vztahy tady ale nejde. Svatby jsou domluvené předem. Vhodné partnery k sobě vybírají představitelé náboženského hnutí. Na prvním místě je rasová a kulturní různorodost. Někteří novomanželé často ani nemluví stejným jazykem. A nevěsty své ženichy potkají třeba jen pár dní před obřadem.

Stejně jako devatenáctiletá Anna. Sama pochází ze Švédska a Itálie. Její manžel je napůl z Konga a napůl z Brazílie. „Je to skvělé. Vycházíme spolu velmi dobře. Potkali jsme se před čtyřmi dny a jsme moc rádi, že tu jsme. Těšíme se na společný život. A ano, jsme opravdu šťastní,“ vypráví nadšená nevěsta.

Svatebčanům požehnala vdova po reverendu Moonovi
Zdroj: ČTK/AP/Lee Jin-man

Obřad tentokrát vedla vdova po zakladateli hnutí. Reverend Moon zemřel loni v září ve věku 93 let. Od té doby se žádná hromadná svatba nekonala. Církev sjednocení o sobě tvrdí, že má stoupence po celém světě. Nejrozšířenější je ale v Jižní Koreji, Japonsku a Spojených Státech.

Moonisté pokračují v masových svatbách (zdroj: ČT24)