Zeman ocenil válečné veterány, kteří sloužili za druhé světové války v RAF

Několik českých a slovenských veteránů, kteří za druhé světové války sloužili v řadách britského královského letectva (RAF), dostalo v rezidenci českého velvyslance v Londýně vyznamenání od českého prezidenta Miloše Zemana.

Zeman předal také diplom o jmenování do generálské hodnosti sedmadevadesátiletému Miroslavu Liškutínovi.

Oceňovaný stíhací pilot britského letectva sestřelil přinejmenším jedno nacistické letadlo a raketu V1. Po komunistickém převratu v Československu musel ze země jako bývalý český letec v Británii znovu utíkat i s rodinou. Liškutín letos v srpnu oslaví 98. narozeniny.

Pro Českou televizi uvedl, jak vnímá své povýšení a s jakými pocity bojoval: „Já jsem potěšen. Takovou tou poklonou, která mně byla udělená. Kromě toho, já jsem nikdy netrpěl na velikáštví. Pro mě to bylo jako zametání. Je to mojí povinností jít tam a sestřelit.“

Českoslovenští piloti působící v RAF za druhé světové války sestřelili či silně poškodili 365 nepřátelských letadel, šest raket V1 a velké množství průmyslových, zbrojních i dalších objektů.

Úcta vůči hrdinům

Veteránům Zeman tlumočil blahopřání britské královny Alžběty II., u které v pátek po poledni absolvoval audienci.

„Nesmírně si vážím českých vojáků, kteří bojovali v britských řadách a mnoha z nich jsem udělil státní vyznamenání. Chtěl bych vyjádřit radost z toho, že to mohu učinit i dnes při příležitosti audience u Jejího Veličenstva,“ řekl Zeman při krátké ceremonii.

Zeman také zdůraznil, že vyznamenání dostávají ti, kdo se nacistickému režimu aktivně postavili. Vyznamenávat prý nebude lidi, kteří pod nacistickým terorem trpěli. „Utrpení si zaslouží soucit, utrpení si zaslouží lítost, ale za utrpení se nevyznamenává. Státní vyznamenání je vyznamenání za službu vlasti a tedy i za boj za její svobodu,“ vysvětlil svůj postoj prezident s tím, že utrpení samo by například nezávislost státu nikdy nezajistilo.

Jedním z vyznamenaných byl nyní i čtyřiadevadesátiletý letec Ivan Schwarz. „Cítím se fantasticky. Začínám mít takovou sbírku vyznamenání, že se Herman Göring (velitel německého válečného letectva) otáčí v hrobě,“ smál se před novináři. Dodal, že rozhodně hodlá žít přes sto let.

V pětici vyznamenaných veteránů je i jedna žena, které je nyní 104 let. Za druhé světové války působila jako řidička. Zeman připomněl, že i královna Alžběta II. v té době sloužila jako vojenská řidička. Královna podle českého prezidenta vyjádřila přání, „abych všechny pozdravoval a popřál jim mnoho štěstí, zdraví a dlouhá léta“.