Polské dreamlinery se do podzimu nevznesou

Varšava – Nové letouny Boeing 787 Dreamliner polské státní letecké společnosti LOT zůstanou kvůli bezpečnostním problémům do konce října mimo provoz. Nebudou tak létat ve velmi vytížené letní sezoně, což zůsobí společnosti další ekonomické potíže. Eknomové dokonce mluví o řízeném bankrotu. Boeing stále pracuje na tom, aby zjistil, co je s novými bateriemi špatně. Jeho konkurent Airbus už ujistil, že se při výrobě nového letounu A350 moderním lithium-iontovým bateriím vyhne.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) minulý měsíc nařídil zastavení provozu všech těchto letadel kvůli bezpečnostním incidentům souvisejícím s baterií. Na zemi tak zůstávají i dva letouny polských aerolinek LOT, v březnu k nim přitom měly přibýt další tři, které si objednali. Poláci ale teď hlásí, že budou chtít kompenzace a navíc, že nové letouny převezmou jen v případě, že Boeing technické problémy odstraní. 

LOT:

„Na základě informací o pokroku prací na tomto problému vyšetřovaném FAA jsme se rozhodli, že do konce října nebudeme plánovat využití letadel Dreamliner.“

Letouny budou přitom společnosti chybět především v létě. Aerolinky LOT jsou už tak několik let ztrátové. Polská vláda firmě začátkem roku poskytla úvěr 400 milionů zlotých (2,4 miliardy Kč), který by ji měl načas udržet v chodu. 

Největší konkurent Boeingu, výrobce letadel Airbus, už jasně deklaroval, že u svého nového letadla A350 nehodlá používat moderní lithium-iontové baterie. Místo toho se vrátí k tradičním nikl-kadmiovým bateriím. 

Airbus použije lithium-iontové baterie při prvních testech letadla A350, které by měly začít v létě. Před zahájením dodávek zákazníkům je však nahradí nikl-kadmiovými bateriemi, které jsou o něco těžší, napsala agentura Reuters.

Reportáž Josefa Parzderky (zdroj: ČT24)