Macron s Mayovou ohlásili protiteroristický akční plán

Francie a Británie spustí společný akční plán proti terorismu, po schůzce v Paříži to oznámili francouzský prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová. Macron si navíc přisadil s požadavkem, aby jednání o takzvaném brexitu začala co možná nejdříve. Mayová očekává, že začnou příští týden, podle původního plánu.

Boj proti terorismu a odchod Británie z EU byly hlavními tématy jednání. Premiérka Spojeného království na dlouho plánovanou návštěvu Paříže dorazila jen pár dní poté, co v předčasných volbách ztratila její Konzervativní strana většinu v parlamentu.

Francouzský prezident, jehož země se v posledních letech stala terčem několika velkých teroristických útoků, po nedávné sérii atentátů v Británii nabídl Londýnu užší spolupráci mezi bezpečnostními složkami obou zemí. Macron s Mayovou oznámili spuštění „velice konkrétního“ protiteroristického „akčního plánu“.

Mayová s Macronem vyrazili po jednání na fotbal (zdroj: ČT24)

Podle Mayové je boj s terorismem jednou z největších výzev, kterým obě země čelí. Zajistit je potřeba mimo jiné to, aby nebyl internet pro teroristy bezpečným místem, uvedla premiérka. Obě země také do konce roku uspořádají obranný summit, dodal Macron.

Dveře do EU se pro Británii stále nezavřely

Jednání o odchodu Británie z Evropské unie by podle Macrona měla začít, jakmile to jen bude možné. Britská ministerská předsedkyně uvedla, že začnou příští týden. Původně se mělo začít jednat již v pondělí 19. června. Tváří v tvář situaci, kterou přinesly výsledky britských voleb, se ale stále hlasitěji hovoří o odsunutí počátku jednání, která musí skončit do jara 2019.

Pokud by se Spojené království rozhodlo v EU přece jen zůstat, jsou podle Macrona do doby ukončení jednání „dveře stále otevřené“.