Portoričané chtějí být 51. státem USA. Referendum ale provázela nízká účast

Bude Portoriko 51. státem USA? (zdroj: ČT24)

Portoričané se v nedělním konzultativním referendu vyslovili pro možnost vlastní státnosti v rámci USA. O platnosti referenda však kvůli nízké účasti panují pochybnosti. Konečné rozhodnutí o jakékoli změně politického statusu volně přidruženého státu USA v Karibiku je navíc výhradně na Kongresu Spojených států amerických.

Portorický guvernér v neděli oznámil, že Portoričané se v drtivé většině vyslovili pro vlastní státnost a současně připojení k unii. Pro bylo podle předběžných výsledků téměř půl milionu hlasujících, zatímco necelých 7600 lidí se vyslovilo pro stávající formu volného přidružení a 6700 voličů dalo hlas nezávislosti.

Referenda se však zúčastnilo pouhých 23 procent z přibližně 2,26 milionu registrovaných voličů. Odpůrci všelidového hlasování proto platnost referenda zpochybnili. Některé strany ho navíc bojkotovaly.

„Počínaje dneškem federální vláda nebude moci nadále ignorovat hlas většiny amerických občanů v Portoriku,“ prohlásil portorický guvernér Ricardo Rosselló.

Portoriko je od roku 1952 volně přidruženým státem USA. Má vnitřní samosprávu i parlament, ale za obranu a zahraniční politiku odpovídají Spojené státy.

Obyvatelé ostrova mají americké občanství, ale nemohou volit prezidenta USA. V americkém Kongresu mají zastoupení bez hlasovacího práva, stejně jako například obyvatelé Mikronésie či Marshallových ostrovů. 

Na Portoriku se od roku 1952 konalo několik referend, v nichž se občané nedokázali shodnout, zda je pro ně výhodnější současný stav, anebo by bylo lepší stát se 51. státem americké federace.

Minulý měsíc Portoriko vyhlásilo největší komunální bankrot v historii USA. Stalo se tak poté, co několik velkých věřitelů podalo na stát žalobu kvůli nesplácení závazků.