Boko Haram proti očkování: V Nigérii vraždí lékaře

Abuja - Zřejmě islámští radikálové v noci na dnešek zabili na severovýchodě Nigérie trojici severokorejských lékařů, jednomu z nich setnuli hlavu. Masakr je další v řadě incidentů, se kterými se v této africké zemi potýkají zdravotní pracovníci. Násilí proti lékařům ze strany radikální islamistické sekty Boko Haram se vyhrotilo poté, co někteří muslimští vůdci vystoupili proti očkování vůči dětské obrně. Očkovací látka je podle nich součástí spiknutí a obsahuje sterilizační přípravky.

Zprávy původně uváděly, že usmrceni byli jihokorejští nebo čínští lékaři. Jihokorejská média s odvoláním na velvyslanectví své země v Nigérii však upřesnila, že pocházeli ze Severní Koreje.

Útočníci zabili doktory ve městě Potiskum ve spolkovém státě Yobe, který již dlouho čelí násilným akcím radikální islámské sekty Boko Haram. Její členové na severu Nigérie usilují o vytvoření islámského státu. K činu se zatím nikdo nepřihlásil.

Severokorejci byli zabiti ve svém příbytku. Doktoři nevyužívali ochranku a při cestě po městě jezdili bez policejního doprovodu, uvedla tamní nemocnice. Těla vykazovala sečná zranění, zřejmě od mačet. Vrahové dvěma Severokorejcům podřízli krk, třetímu hlavu usekli.

V pátek radikálové zabili na severu Nigérie 12 lidí, kteří se podíleli na očkování proti obrně. Oba útoky opět vyvolávají obavy, že sekta si vybrala zdravotníky jako snadnější cíle svého boje proti státním úřadům.

Podobné případy jsou známy z Pákistánu a Afghánistánu, kde je obrna nadále endemickou chorobou, stejně jako v Nigérii. Důvodem útoků je stejně jako v Asii přesvědčení radikálů, že očkovací látka byla zneužita ke spiknutí proti muslimům a obsahuje sterilizační přípravky. Děti jsou po nich údajně neplodné.