V moři se našly trosky barmského letadla i první těla obětí

V Andamanském moři na jihu Asie se našly trosky barmského vojenského letadla i tři deítky těl obětí. Na palubě stroje bylo 122 lidí včetně 14 členů posádky. Převážně šlo o vojáky a jejich příbuzné. Letadlo zmizelo z radarů na cestě z jižního přístavu Myeik do největšího města Rangúnu.

Armáda uvedla, že se zatím se našlo 31 těl. Podle agentury AP nebyla řada těl v jednom kuse a žádná z dosud nalezených obětí na sobě neměla záchrannou vestu.

Do pátrání, které komplikuje rozbouřené moře, je zapojeno devět lodí barmského vojenského námořnictva, pět vojenských letadel, dva vrtulníky a také dobrovolníci z řad místních rybářů. Na trosky narazilo jedno z vojenských plavidel. Byly nalezeny 218 kilometrů od města Dawei ležícím na jihovýchodě Barmy. Z trosek pátrači objevili mimo jiné kolo, našly se také záchranné vesty a pytle s oblečením.

„Spojení bylo přerušeno náhle kolem 13:35 místního času (9:05 našeho času),“ sdělil v prohlášení vrchní velitel barmské armády. Letoun Shaanxi Y-8 čínské výroby se v době zmizení nacházel nad Andamanským mořem, asi 35 kilometrů od města Tavoj, dodala armáda ve svém komuniké.

V letadle cestovaly převážně rodiny vojáků

Většina cestujících byli příbuzní vojáků. „Takovéto lety jsou organizovány dvakrát do měsíce pro rodiny členů armády,“ vysvětlil letištní zdroj. Podle agentury DPA šlo o letoun Shaanxi Y-8 čínské výroby. „Domníváme se, že se jednalo o technickou poruchu. Počasí v oblasti bylo dobré,“ řekl zmíněný zdroj.

Zatím nejsou žádné zprávy, že by letadlo vyslalo před zmizením nouzové volání. Zpravodajský server BBC News uvedl, že s ohledem na rozptýlení trosek je možné, že se stroj rozpadl ve vzduchu.

Pád vojenského vrtulníku v červnu 2016 si v Barmě vyžádal tři oběti, na vině byly špatné meteorologické podmínky. Předchozí velké letecké neštěstí se odehrálo v srpnu 1997, kdy zahynulo 39 lidí při havárii letadla společnosti Myanmar Airways.