Útok v Londýně má osmou oběť, policie našla v Temži tělo muže

Bilance obětí sobotního teroristického útoku v centru Londýna stoupla na osm. Potvrdila to britská policie, která v úterý večer našla v Temži tělo muže. Jedná se o 45letého Francouze, který byl od soboty nezvěstný. Mezi oběťmi je tak jeden Brit a sedm cizinců - tři Francouzi, dvě Australanky, Kanaďanka a Španěl. Deset lidí zůstává v nemocnici v kritickém stavu.

Francouzské ministerstvo zahraničí dopoledne uvedlo, že při útoku zahynuli dva Francouzi a jeden se stále pohřešuje. Prezident Emmanuel Macron nicméně oznámil, že bilance francouzských obětí teroru v Londýně se zvýšila na tři.

Policie našla tělo muže dva kilometry od Londýnského mostu

Hlídky na Londýnském mostě v pondělí ráno
Zdroj: Reuters

Macron tři francouzské oběti potvrdil jen krátce poté, co britská policie informovala, že v rámci pátrání po pětačtyřicetiletém Xavierovi Thomasovi, který byl v době útoku na mostě a který podle svědků spadl do řeky, našla v úterý večer v Temži lidské tělo asi dva kilometry po proudu od mostu. „Formální identifikace se teprve uskuteční,“ oznámila policie. Blízké Xaviera Thomase nicméně prý už o nálezu informovala.

Známá už je identita dalších dvou francouzských obětí. Sedmadvacetiletého číšníka Alexandra Pigearda, který pracoval v restauraci na Borough Market, teroristé ubodali. Dalším mrtvým Francouzem je podle médií šestatřicetiletý kuchař Sébastian Belanger, který několik let v Londýně žil.

Podle francouzského ministerstva zahraničí jsou v nemocnicích stále čtyři vážně zranění francouzští občané. Jedním z nich je i snoubenka Xaviera Thomase.

Místo útoku nedaleko Londýnského mostu
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber

Australské ministerstvo zahraničí zase potvrdilo, že při atentátu zahynuly dvě australské občanky. Podle britských médií jde o 28letou Kirsty Bodenovou a 21letou Saru Zelenakovou. Zdravotní sestra Bodenová údajně zahynula, když běžela na pomoc zraněným.

Mezi oběťmi je rovněž 30letá Kanaďanka Christine Archibaldová, která zemřela svému snoubenci v náručí, a Brit z východního Londýna, 32letý James McMullan. Osmou potvrzenou obětí podle médií je devětatřicetiletý španělský bankovní úředník Ignacio Echeverría Miralles, který podle hlášení jejich příbuzných se snažil vzdorovat útoku teroristů se svým skateboardem.

Policie opět zatýkala, razie pokračují

V souvislosti s posledními útoky v Británii zadržela policie dva podezřelé. Na letišti Heathrow 38letého muže kvůli spojení s atentátem v Manchesteru, na východě metropole ve čtvrti Ilford třicetiletého muže – ten skončil v cele kvůli útoku v Londýně.

„Osmatřicetiletý muž byl zatčen pro podezření z trestných činů proti zákonu o terorismu a zůstává ve vazbě,“ uvedla policie nejprve k akci na letišti. „Zatčení bylo naplánováno předem a letiště nebylo přímo ohroženo,“ dodala.

Při sebevražedném bombovém útoku v Manchesteru na koncertě americké zpěvačky Ariany Grande 22. května zahynulo 22 osob a přes sto lidí utrpělo zranění. K masakru, jenž podle vyšetřovatelů spáchal 22letý Salman Abedi, se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Dosud policie pracovala s verzí, že sebevražedný atentátník zřemě jednal na vlastní popud. Nevylučuje však, že Abedi mohl mít komplice.„Je nezbytné, abychom zjistili, že nebyl součástí nějaké širší sítě, vyloučit to zatím nemůžeme. Zůstává řada nejasností ohledně jeho chování před útokem,“ prohlásil před pár dny Russ Jackson z protiteroristického oddělení.

Před dvěma dny policie propustila bez obvinění muže, jenž byl zadržen 23. května. Celkem dosud policie v souvislosti s vyšetřováním zadržela 18 osob, osm jich ale následně propustila bez obvinění. 

Okolí na Abediho radikalizaci upozorňovalo

Útočník se narodil v Manchesteru libyjským rodičům. Když mu bylo šestnáct, bojoval během školních prázdnin s otcem proti režimu Muammara Kaddáfího. Když byl Abedi na vysoké škole, dva jeho známí nezávisle na sobě volali na protiteroristickou linku, aby policii upozornili na jeho extremistické názory.

V neděli uspořádala Ariana Grande charitativní koncert, který měl uctít oběti útoku a zároveň vyjádřit jednotu lidí. Přímo v Manchesteru s ní před 50 tisíci diváky vystoupili Coldplay, Black Eyed Peas, Katy Perry, Robbie Williams, Justin Bieber nebo Mumford & Sons.

Díky přenášení televizí se koncert stal jedním z nejsledovanějších v historii. Výtěžek z lístků je věnován rodinám obětí manchesterského útoku.

Bez komentáře: Manchesterské oběti připomněl tříhodinový charitativní koncert (zdroj: ČT24)