Britská policie zveřejnila identitu dvou londýnských útočníků

Jedním ze tří mužů, kteří v sobotu v noci zaútočili v Londýně, je 27letý britský občan Khuram Shazad Butt. Druhým je 30letý Rachid Redouane, který úřadům dříve znám nebyl. Oba žili v Barkingu na východě Londýna, kde policie provedla razie. Identitu útočníků zveřejnila v pondělí večer britská policie.

Khuram Shazad Butt se narodil v Pákistánu, ale byl britským občanem, v minulosti byl v hledáčku tajných služeb. Policie ale uvedla, že neměla žádné důkazy, že by plánoval teroristický útok.

Butt do Británie přišel jako dítě, jeho rodiče tam požádali o azyl. Sousedé, mezi kterými byl znám jako abú, o něm hovoří rozporuplně. Jeden z nich například uvedl, že se rád bavil o londýnském fotbalovém klubu Arsenal. Jedna z matek řekla, že Butta vyzvala, aby se nebavil s jejími dětmi, protože se obávala, že by je mohl radikalizovat. V roce 2015 kvůli tomu byla i na policii.

Další soused Michael Membo označil Butta za bezvadného chlapíka, který byl rodinný typ. „Velmi se zajímal o sousedy, veřejné věci, děti,“ řekl Membo s tím, že také hodně vtipkoval.

„Nebyly žádné známky (radikalismu), ale během roku jsme si všimli, že si nechal narůst plnovous, že se oblékal více po islámském způsobu,“ řekl. „Všimli jsme si, že mluví s dětmi o svých názorech,“ dodal. V květnu podle Sky News získal Butt práci u londýnského dopravního podniku Transport for London. 

On-line přenos

Teror v Londýně

  • 23:15

    Britská policie uvedla, že všichni, kteří byli v neděli ve východním Londýně zadrženi, byli propuštěni bez obvinění, píše Telegraph.

  • 21:29

    V dokumentu o islámských extremistech se objevil právě 27letý Khuram Butt, jehož identitu dnes odhalila policie. Uvedla to stanice BBC. Informace, že jeden z útočníků figuroval v pořadu o britských džihádistech televize Channel 4, se objevila už dříve.

  • 20:39

    Pietní shromáždění poblíž londýnského Tower Bridge.

    Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24

Irské doklady měl u sebe Rachid Redouane

Východolondýnský Barking: Policie zasahovala v bytě domnělého spolupachatele
Zdroj: Reuters

Druhý útočník byl marocko-libyjského původu. Používal také jméno Rachid Elkhdar a jiné datum narození. Sky News uvedla, že právě u něj policie našla irské doklady. Televize také sdělila, že od roku 2014 do loňska žil v Dublinu se svou skotskou manželkou.

Irský premiér Enda Kenny bez upřesnění jména potvrdil, že jeden z atentátníků žil v Irsku. Dodal, že tento muž zřejmě nebyl sledován irskými tajnými službami a že pod kontrolou bezpečnostních orgánů kvůli radikálním postojům je v zemi jen několik málo lidí. Irská policie se nyní podle Sky News snaží zjistit, zda Redouane navštívil Sýrii.

Na ověření identity třetího atentátníka britská policie pracuje. 

Policie propustila všech dvanáct zadržených

V Barkingu policie v neděli zadržela celkem 12 lidí – sedm žen a pět mužů. Vyšetřovatelé si pro ně přijeli do dvou místních bytů. Dva z nich, jednoho muže a jednu ženu, později propustili, uvedla BBC. Následně byli propuštěni všichni, a to bez obvinění.

Trojice mužů zaútočila v sobotu po 23. hodině na Londýnském mostě, kde srazila několik chodců. Později všichni z auta vystoupili a dlouhými noži napadali lidi u trhu Borough Market. Podle svědků se odkazovali na Alláha. 

Přivolaná policie na místě spustila střelbu a útočníky za osm minut zneškodnila. Prakticky ihned začala z místa evakuovat všechny přítomné a uzavřela okolí. Útok nepřežilo sedm lidí. Další desítky zůstávají v nemocnicích.

Londýnský útok – infografika
Zdroj: ČT24/Google Earth/Telegraph.co.uk