Pět mrtvých po tsunami na Šalamounových ostrovech

Sydney – Po zemětřesení zasáhla Šalamounovy ostrovy asi metr a půl vysoká vlna tsunami. Zemřelo pět lidí. Seismologové zaznamenali zemětřesení o síle osmi stupňů Richterovy škály v relativně mělké hloubce necelých šesti kilometrů východně od ostrovů.

Zemětřesení o síle osmi stupňů Richterovy škály dnes zasáhlo oblast východně od Šalamounových ostrovů. Úřady po zemětřesení vydaly varování před vlnou tsunami, to platilo pro Šalamounovy ostrovy, Vanuatu, Nauru, Papuu-Novou Guineu, Tuvalu, Novou Kaledonii, Fidži či Kiribati. 

Obyvatelé ostrovů se okamžitě odebrali do výše položených míst. „Lidi stojí na kopcích a dívají se na vodu, jestli přichází vlna,“ řekl v hlavním městě Honiaře mluvčí premiéra Šalamounových ostrovů George Herming. Žádná panika ale podle něj nepropukla. 

Následně zasáhla Šalamounovy ostrovy asi metr a půl vysoká přívalová vlna, která udeřila na město Lata ležící na ostrově Santa Cruz na východě. Do hlavního města Šalamounových ostrovů dorazily daleko menší vlny a žádnou škodu tam nezpůsobily. Podle CNN ovšem nepřežilo 5 lidí. Další se pohřešují.

Záchranáři uvedli, že počet obětí by mohl ještě stoupnout, až se jejich týmy dostanou do některých odlehlejších obcí. Zasaženy byly prý nejméně čtyři vesnice, z nichž dvě utrpěly vážné škody.

K otřesům došlo v relativně mělké hloubce 5,8 kilometru a ohnisko bylo 347 kilometrů východně od města Kirakira na Šalamounových ostrovech. V této oblasti jsou podle seismoložky Jaroslavy Plomerové častá, protože se zde střetávají dvě zemské desky – australská a pacifická. „Zemětřesení bylo mělké, z toho vyplývá nebezpečnost pro vytvoření vln tsunami. Musí tam být ale ještě velký vertikální pohyb, který naštěstí nenastal,“ vysvětluje Plomerová. I proto nebyla vlna tsunami tak vysoká.  

Varování před tsunami nicméně platilo také pro Nový Zéland a Austrálii, ty ale po několika hodinách výstrahu odvolaly. Za několik hodin očekávalo přívalovou vlnu vysokou asi půl metru také Japonsko. Japonská meteorologická služba proto vyzvala, aby se lidé drželi dále od pobřeží.

Austrálie už nabídla pomoc. „Čekáme na informace o škodách na ostrově Santa Cruz. Rádi pomůžeme, pokud o to vláda Šalamounových ostrovů požádá,“ uvedl australský ministr zahraničí Bob Carr.

V roce 2007 zasáhlo západní část Šalamounových ostrovů zemětřesení o síle 8,1 stupně Richterovy škály, při němž zahynulo více než 50 lidí a tisíce dalších přišly o střechu nad hlavou. Šalamounovy ostrovy tvoří více než 200 ostrovů s celkovým počtem obyvatel jen o málo přesahujícím půl milionu.