Trump jde do boje o imigrační dekret, obrátil se na nejvyšší justiční orgán

Americký prezident Donald Trump se kvůli svému protiimigračnímu dekretu obrátil na nejvyšší soud. Chce tak obnovit zákaz vstupu občanům šesti převážně muslimských zemí. Nižší soudy platnost příkazu pozastavily, rozhodnutí je podle nich diskriminační.

Ministerstvo spravedlnosti požaduje, aby soud povolil platnost nařízení. Podle agentury AP opřelo svou žádost o údajné chyby, kterých se ve svém verdiktu dopustil odvolací soud ve Virginii.

Po březnovém schválení Trumpem navrženého soudce Neila Gorsuche mají v nejvyšším soudu převahu pěti ku čtyřem hlasům zastánci konzervativní linie, na jejichž jednotný názor prezident sází.

Trump se svým dekretem neuspěl u soudů prvního stupně ani u odvolacího soudu, který před týdnem potvrdil neplatnost nařízení s tím, že je diskriminační a nábožensky netolerantní. Podle soudců navíc nemá zásadní význam pro zvýšení bezpečnosti Američanů, kterým jeho vydání prezident zdůvodňoval.

„Kongres dal prezidentovi široké pravomoci odepřít vstup cizincům, ale tato moc není neomezená. Nelze ji ponechat bez kontroly, když ji prezident, jako v tomto případě, vykonává prostřednictvím výnosu, který může způsobit nevratné škody jedincům napříč celou touto zemí,“ uvedl ve zdůvodnění rozsudku předseda soudního senátu ve Virginii Roger Gregory.

Podle soudu je dekret neústavní, rozlišuje přistěhovalce podle víry

Dekret, který Trump podepsal 6. března, na tři měsíce pozastavuje vydávání nových víz občanům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie s tím, že dříve vydaná víza zůstávají v platnosti.

Jenomže Federální soud na Havaji ho zablokoval jen pár hodin předtím, než měl vstoupit v platnost. Soudce odmítl tvrzení vlády, že účelem zákazu vstupu obyvatel šesti zemí do USA je posílení národní bezpečnosti, a nikoli diskriminace. Argumenty vlády označil za „nelogické“ a poukázal na „zásadní a nepopiratelné důkazy náboženské předpojatosti“.

Dekret je podle prokuratury diskriminační, stejně jako Trumpovo lednové nařízení. Rozlišuje přistěhovalce podle víry, a není proto v souladu s ústavou. Odpůrci dekretu slíbili, že budou pokračovat v boji i nadále. Třeba Americký svaz občanských svobod, tweetoval: „Porazili jsme tento nenávistný zákaz a jsme připraveni to udělat znovu.“

„Znovu a znovu soudy dospěly k názoru, že muslimský zákaz prezidenta Trumpa je neústavní. Budeme i nadále hájit právo našich žadatelů žít beze strachu z diskriminačních praktik federální vlády,“ prohlásila právní ředitelka Národního centra pro přistěhovalectví Karen Tumlinová.

První dekret z ledna vyvolal chaos na letištích

Na rozdíl od první verze vydané krátce po jeho lednovém nástupu do úřadu, která byla podle expertů velmi nepřipravená a plná chyb, se březnový výnos nevztahuje na Irák a nezahrnuje ani majitele již platných víz.

Zdůrazněno bylo také to, že se dekret nevztahuje ani na majitele takzvaných zelených karet s trvalým pobytem v USA. Lednový výnos vyvolal chaos na letištích a vlnu demonstrací.