„Vy tomu říkáte terorismus, já vlastenectví,“ křičel u soudu portlandský útočník

Smrt antifašistům, vykřikoval portlandský útočník u soudu (zdroj: ČT24)

„Smrt nepřátelům Ameriky,“ vykřikoval u soudu pětatřicetiletý Američan Jeremy Joseph Christian, který v pátek urážel ve vlaku v Portlandu muslimky. Dva cestující, kteří jim přišli na pomoc, ubodal. Svého činu ale zjevně nelituje.

Žen se zastal třiadvacetiletý vysokoškolský absolvent Taliesin Myrddin Namkai-Meche a třiapadesátiletý veterán a otec čtyř dětí Rick Best. Útočník je pobodal tak vážně, že jeden z nich zemřel na místě a druhý po převozu do nemocnice. Další mladý muž utrpěl vážná zranění.

„Svoboda projevu, nebo smrt! Neexistuje bezpečné místo. Tohle je Amerika. Vypadněte, pokud se vám nelíbí svoboda projevu,“ vykřikoval u soudu Christian, který čelí obvinění z vraždy, pokusu o vraždu a zastrašování.

„Smrt nepřátelům Ameriky. Opusťte tuto zemi, pokud nenávidíte naši svobodu. Říkáte tomu terorismus. Já tomu říkám patriotismus. Slyšíte mě?“ zdůraznil muž, jenž se přiznal krátce po zadržení policii s tím, že „může zemřít ve vězení jako šťastný člověk“.

V minulosti byl trestaný kvůli loupeži a přepadení. Na internetu se šíří videa útočníka z minulých týdnů, na kterých vyhrožuje muslimům a dalším skupinám. Christian obdivoval třeba atentátníka, jenž zabil bombou v Oklahomě 168 lidí a dalších téměř 900 zranil. Dostal trest smrti a byl popraven v roce 2001. 

„Násilné páteční útoky v Portlandu jsou nepřijatelné. Oběti se postavily nenávisti a netoleranci. Naše modlitby jsou s nimi,“ reagoval na dění americký prezident Donald Trump. Někteří dávají čin do souvislosti s jeho protiimigrační rétorikou. Zločinů z nenávisti je ve Spojených státech spácháno přes pět tisíc ročně.