Asad vyhrožuje kvůli izraelskému náletu

Damašek - Bašár Asad obvinil Izrael z pokusu o destabilizaci Sýrie. Jeho země je prý připravená podobným hrozbám i agresi čelit. Izraelské rakety měly ve středu zaútočit na výzkumné středisko u Damašku a zabít dva lidi. Izraelská armáda útok přímo nekomentovala. Ministr obrany ale dnes na konferenci v Mnichově naznačil, že jeho země stojí za útokem.

Syrský prezident Bašár Asad dnes prohlásil, že armáda jeho země je schopna postavit se jakékoli „agresi“ zacílené proti Sýrii. Jde o jeho první reakci od údajných středečních izraelských náletů na konvoj protiletadlových zbraní na syrském území. 

Asadovo prohlášení zveřejnila syrská státní televizní stanice. Podle jejích informací ho prezident učinil během setkání s íránským vrchním vyjednávačem při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) Saídem Džalílím. 

Syrská televize zároveň odvysílala záznam, který ukazuje následky údajného izraelského útoku v Damašku z poloviny tohoto týdne. Izraelské rakety zničily auta i budovy. A cílit měly i na konvoj převážející zbraně pro hnutí Hizballáh v Libanonu. Izraelská armáda útok nekomentovala.   

V Sýrii už 22 měsíců trvá povstání proti prezidentu Asadovi, při němž bylo zabito na 60 tisíc lidí. Asad tvrdí, že povstalci jsou islámskými teroristy financovanými a vyzbrojovanými Tureckem a sunnitskými muslimskými státy Perského zálivu.

Rozhovor s Jakubem Szántó (zdroj: ČT24)