Severokorejský vůdce prý chce „poslat Yankeeům větší dárkový balíček“

Severní Korea potvrdila pondělní test další balistické střely. Podle severokorejské agentury KCNA byl „úspěšný“. Na akci dohlížel sám vůdce KLDR Kim Čong-un, který zároveň nařídil vývoj ještě mocnějších strategických zbraní. V době rostoucího napětí otestují USA poprvé od roku 2014 obranný systém před mezikontinentálními balistickými raketami.

Třetí střela za poslední tři týdny byla vypálena z východního pobřeží KLDR a dopadla do japonské výlučné hospodářské zóny. Jihokorejská armáda uvedla, že raketa urazila před zřícením do moře asi 450 kilometrů.

Kim Čong-un prý vyjádřil přesvědčení, že by to byl velký skok kupředu, „kdybychom poslali Yankeeům větší dárkový balíček“. Podle agentury Reuters KLDR nepřímo potvrdila i pondělní informaci Soulu, že Pchjongjang odpálil upravenou balistickou střelu typu Scud.

Severokorejskou raketovou zkoušku odsoudil už v pondělí americký prezident Donald Trump, nový jihokorejský prezident Mun Če-in, Rusko, Japonsko a řada dalších zemí včetně Česka. Čína Severní Koreu vyzvala, aby se neprotivila „jasným pravidlům“ rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Jižní Korea mezitím oznámila, že provedla společné cvičení s americkými nadzvukovými bombardéry B-1B Lancer, které vznikly v 80. letech jako reakce na potřebu mezikontinentálního nadzvukového bombardéru pro jaderné útoky.

Podle mluvčího jihokorejské armády se cvičení odehrálo již v pondělí. Pchjongjang uvedl, že bombardéry nacvičovaly nad Jižní Koreou „svržení atomové bomby“.

Američané se mezitím chystají otestovat obranu – armáda vypustí na Marshallových ostrovech raketu, kterou bude mít za úkol zničit střela vypálená z kalifornské letecké základny.

Generál Šedivý k americkému testu obranného systému (zdroj: ČT24)

Trump opakovaně slibuje, že KLDR „vyřeší“

Američtí vládní činitelé v čele s prezidentem Donaldem Trumpem dali opakovaně najevo, že USA jsou odhodlané přimět KLDR k ukončení jaderného a raketového programu všemi prostředky, v nezbytném případě včetně těch vojenských.

Pentagon nedávno vyslal do oblasti dva americké nadzvukové bombardéry B-1B v rámci cvičení jihokorejských a japonských vzdušných sil. Ke korejským břehům zamířily také dvě letadlové lodě - USS Carl Vinson a USS Ronald Reagan jako ukázka síly amerického námořnictva.

Do provozu byl uveden i systém protiraketové obrany THAAD, který nedávno USA umístily v Jižní Koreji. Štít se přitom nezamlouvá Rusku ani Pekingu. Oba státy volají po diplomatickém řešení situace.

Trpělivost ale dochází i Číně jako jedinému mezinárodnímu partnerovi Pchjongjangu. Kvůli posledním raketovým testům v únoru zakázala až do konce roku dovážet uhlí z KLDR, čímž Severní Koreu připravila o hlavní zdroj příjmů.

KLDR má zkoušky balistických raket zakázány Radou bezpečnosti OSN. Ta nedávno Pchjongjangu pohrozila, že v případě, že bude odpalování raket pokračovat, uvalí na ni přísnější sankce.

Severní Korea ale výzvy ignoruje a tvrdí, že jde o její právo na sebeobranu. KLDR má za sebou už pět jaderných testů a má k dispozici rakety schopné donést hlavice do cíle.