Nejhorší situace od tsunami, říká o záplavách Čech žijící na Srí Lance

Jihozápad Srí Lanky sužují záplavy a sesuvy půdy. Počet mrtvých se odhaduje na 169. „Situace je stále horší. Je spousta nezvěstných, poškozených domů. Vláda nasadila armádu, námořnictvo, ale není jednoduché dostat se do postižených oblastí,“ uvedl Čech žijící v Mataře Pavel Valach. Podle něj jde o nejhorší katastrofu od tsunami v roce 2004.

Povodně zasáhly celkem 14 provincií. Přes sto lidí se pohřešuje a dalších 88 je zraněných. Záchranáři ve vrtulnících pátrají po těch, které povodně odřízly, a v postižených oblastech probíhá evakuace obyvatel. „Na celém pobřeží neteče voda, místy nejde elektřina, byly uzavřeny školy,“ uvedl Valach.

Ohledně počtu evakuovaných lidí se zprávy rozcházejí. Srílanské středisko pro řešení katastrof v neděli sdělilo, že muselo být evakuováno téměř půl milionu obyvatel a většina našla útočiště v provizorních přístřešcích zřízených místními úřady.

Podle pondělních zpráv bylo půl milionu lidí záplavami zasaženo, přechodný domov v 339 provizorních táborech našlo asi 100 tisíc osob.

Čech žijící na Srí Lance: Situace je nejhorší od dob tsunami (zdroj: ČT24)

„Přišli jsme o domov a nemáme kam jít. Jsme naprosto bezmocní, máme malé děti… Dnes jsme neměli vůbec nic k jídlu,“ řekla v neděli agentuře AP Rathana Kumariková, která se svou rodinou uprchla ze zatopeného domova a společně se utábořili na hlavní dálnici spojující metropoli Kolombo s městy Matara a Gálla.

Informace o počtu českých turistů v oblasti Valach nemá. „Odříznuty od civilizace byly dvě Češky, uletělo jim kvůli tomu letadlo, ale už jsou v pořádku v Čechách,“ uvedl. Ministerstvo zahraničí doporučilo lidem, kteří cestují na Srí Lanku, aby se po příletu informovali o aktuální povodňové situaci.

Místní úřady požádaly o pomoc světové organizace včetně OSN. „Indie už poslala tři lodě, pomohla Čína, Pákistán a chystá se spousta dalších,“ konstatoval Valach. Meteorologické prognózy ale nejsou příznivé, večer se očekává další déšť. „Nikdo není schopen odhadnout, jak dlouho to může trvat. Mohlo by být ještě hůř,“ podotkl Valach.

„Jsem na Srí Lance od roku 2005 a žádná takováto situace tu ještě nebyla. Každý rok jsou trochu povodně, sesuvy půdy, ale nikdy to nebylo v takovém rozsahu. Pomáhal jsem tu po tsunami a tohle je to nejhorší, co jsem od tsunami viděl,“ dodal Čech.

Nejvíce srážek spadne na Srí Lance během monzunové sezony, která obvykle trvá od května do září. Srílanští meteorologové ale uvedli, že nynější deště jsou nejhorší od roku 2003.

Na Srí Lanku přišel pravidelný monzun v období dešťů, ale přišel neobyčejně silný. Jsou to klimatické změny, které znásobují hydrologické extrémy ať už v podobě sucha nebo povodní.
Pavel Balvín
vedoucí oddělení hydrauliky, Výzkumný ústav vodohospodářský Tomáše Garrigua Masaryka
Hydrolog Pavel Balvín: Povodně na Srí Lance jsou důsledkem klimatických změn (zdroj: ČT24)

Na Bangladéš se řítí silný cyklón

Bangladéš mezitím vydal nejvyšší, desátý stupeň výstrahy před cyklónem Mora, který má zasáhnout nízko položené pobřežní oblasti v úterý ráno. Úřady varovaly, že pobřeží pravděpodobně zaplaví vlna, která bude až o půldruhého metru vyšší než obvykle.

Ministerstvo pro přírodní katastrofy nařídilo úřadům evakuovat obyvatele z pobřežních oblastí, ve kterých žije asi deset milionů ze zhruba 160 milionů obyvatel Bangladéše. Říční přívozy už přestaly fungovat a rybářské lodě dopravily jejich posádky do bezpečí.