Barmská policie prý použila proti demonstrantům bílý fosfor

Rangún (Barma) - Barmská policie údajně použila k rozehnání účastníků listopadové demonstrace proti důlnímu projektu na severozápadě země bílý fosfor. Tato chemická zbraň způsobila některým protestujícím mnichům a dalším demonstrantům těžké popáleniny. Vyplývá to z vyšetřování asociace nezávislých právníků. Informace nemohla být ověřena z nezávislých zdrojů.

Po policejním zásahu skončila loni v listopadu více než stovka lidí, převážně buddhistických mnichů, s popáleninami, které byly podle úřadů způsobeny slzným plynem a kouřovými granáty.

Analýza provedená v laboratoři v thajské metropoli Bangkoku ale našla stopy bílého fosforu v kanystrech, které na místě protestu u měděného dolu zanechali policisté a které později našla skupina právníků. Policie zde rozháněla 11denní okupační stávku nespokojenců.

Bílý fosfor se ve válečných konfliktech často používá jako hořlavina sloužící k osvětlení bojiště, označení cílů nebo naopak k zahalení bojiště kouřem. Lze ho ale také použít jako nekonvenční zbraň způsobující mimořádně těžké a špatně hojitelné popáleniny. Hořící bílý fosfor lze uhasit pouze ponořením do vody.

Zpráva o použití bílého fosforu proti demonstrantům v Barmě byla předána vládní skupině expertů, která incident vyšetřovala a v jejímž čele stojí opoziční vůdkyně Su Ťij. Mluvčí barmské vlády odmítl zjištění komentovat.

Demonstranti v listopadu protestovali proti důlnímu projektu u města Monywa, protože tamní těžba mědi podle nich ničí životní prostředí, způsobuje zdravotní problémy a odehrává se na území, které bylo zabráno bez adekvátních náhrad.

Policie proti demonstrantům zakročila 29. listopadu, údajně vodními děly a slzným plynem. Incident byl největším použitím síly proti demonstrantům v Barmě od nástupu civilní vlády prezidenta Thein Seina, která po desetiletích vojenské diktatury převzala moc v březnu 2011 a zahájila demokratické reformy.