Exministr obrany Dobrovský dostal Transatlantickou cenu

Dobrovského ocenili na prestižní bezpečnostní konferenci (zdroj: ČT24)

Bývalý československý ministr obrany Luboš Dobrovský obdržel Transatlantickou cenu. Ta se každoročně uděluje v rámci prestižní bratislavské bezpečnostní konference Globsec za mimořádný přínos v budování demokracie a svobody ve střední Evropě, rozvoj transatlantických vztahů a zásluhu o začlenění zemí regionu do euroamerických struktur.

Ocenění uděluje vedení Globsecu a česká nezisková organizace Jagello 2000. Dalším letošním laureátem je americký exministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff, loni cenu obdrželi někdejší ministryně zahraničních věcí Spojený států Madeleine Albrightová a ředitel Knihovny Václava Havla a někdejší diplomat Michael Žantovský.

„Snad jsem přece jen nějakým kontinuálním způsobem i poté, co jsem už přestal být ministrem obrany, pokračoval v práci, která podporovala náš vstup do NATO. Prezident Havel mě využil i k určitým jednáním třeba v Polsku a snad jsem opravdu nějakým způsobem přispěl k tomu, že i ještě dnes mohu s určitým respektem, který mně vyjadřují i někteří naši generálové, vstoupit na generální štáb a snažit se nabídnout nějaké představy o tom, jak bychom měli strategicky koncipovat naši obranu,“ poznamenal Luboš Dobrovský.