ČR by mohla do Mali poslat cvičitele

Brusel – Ministři zahraničí EU připravují výcvikovou misi v Mali. Na ní by se přímo mohla podílet i Česká republika. I když o konkrétní pomoci ještě vláda nerozhodla, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg naznačil, že by do Mali mohla ČR vyslat až 30 cvičitelů. Maliská armáda za pomoci francouzských jednotek bojuje s islamisty ovládajícími sever země.

Už v půlce února by mohla Evropská unie poslat do Mali první muže v rámci výcvikové mise. Oficiálně by mise mohla být zahájena 12. nebo 18. února. Operaci povede francouzský generál François Lecointre, plně obsazená by měla být pak zřejmě v dubnu. 

Do akce by se měla zapojit i Česká republika. Jak konkrétně, se ale zatím vláda teprve rozhoduje. Uvažuje o vyzbrojení praporu maliské armády a o vyslání cvičitelů. „S obojím počítáme,“ řekl ministr zahraničí Schwarzenberg. Ten teď čeká na konkrétní návrhy ministerstva obrany. 

„Předpokládám, že na příštím nebo přespříštím jednání vlády bude předložen společný materiál ministerstva obrany a ministerstva zahraničních věcí,“ naznačil včera premiér Nečas. ČR mohla také zajistit zbrojní vybavení pro některou maliskou jednotku. Případné vyslání českých vojáků by musela vláda i obě komory parlamentu ještě schválit.

Ministři dnes v Bruselu vyzvali také k prošetření údajného porušování lidských práv v Mali. Objevilo se podezření, že armáda postupuje proti Tuaregům i dalším etnickým menšinám. Podle šéfů unijních diplomacií je také nezbytné, aby se maliské úřady začaly urychleně zabývat vypracováním „cestovní mapy“ pro období po skončení bojů.

Jednání ministrů zahraničí
Zdroj: ISIFA/EPA/JULIEN WARNAND

Cílem mise označované EUTM Mali bude pomoci obnovit vojenské schopnosti maliské armády. Zhruba dvě stovky instruktorů ze zemí EU by měly pomoci v Mali se základním vojenským výcvikem, logistikou či velením. Mise však nebude zasahovat do bojových operací, do nichž se v Mali po boku tamní armády zapojily francouzské jednotky. Unijní mise by měla trvat prozatím 15 měsíců. Její hlavní sídlo bude v maliské metropoli Bamaku, zatímco výcvik by měl probíhat na jihu země. Náklady na misi se odhadují na 12,3 milionu eur.

Maliské a francouzské jednotky rozprášily islamisty

Francie přitom hlásí z Mali významné úspěchy, ve spolupráci se zdejší armádou prý jednotky způsobily radikálům těžké ztráty. Prohlásil to dnes francouzský ministr obrany Jean Yves Le Drian. Islamisté jsou prý rozprášení, někteří se z „válečného dobrodružství“ vrátili domů, jiní se stáhli do pohoří Adrar des Iforas východně od města Kidal, které je teď v rukou francouzských jednotek. 

Díky úspěchu se tak začíná mluvit o tom, že se Francouzi stáhnou a předají kontrolu nad územím africkým jednotkám. Jenže ještě zřejmě není úplně vyhráno, panují obavy, že se islamisté pustí do partyzánského boje.