Obama v Berlíně: Lidé musí bojovat za své hodnoty, je to zodpovědnost všech

Lidé by měli bojovat za své hodnoty a postavit se proti těm, kdo chtějí omezovat svobody nebo demokracii. Při příležitosti dnů evangelické církve to v Berlíně prohlásil bývalý americký prezident Barack Obama. Zodpovědnost má podle něj každý. Obama to uvedl v debatě s německou kancléřkou Angelou Merkelovou před Braniborskou bránou za přítomnosti desítek tisíc lidí.

Svět je podle Obamy na rozcestí – na jedné straně nebyl nikdy zdravější, bohatší nebo vzdělanější než dnes, na druhé straně se v řadě zemí šíří netolerance, nenávist nebo protidemokratické tendence. Právě proto je podle Obamy zásadní, „abychom se postavili za hodnoty, které jsou důležité, a proti hnutím, která by chtěla potlačovat lidská práva, demokracii nebo osobní svobody“.

„Je to důležitá bitva, kterou musíme vést, všichni z nás,“ prohlásil Obama, který vyzdvihl roli mladých lidí v tomto ohledu, za což se mu dostalo potlesku účastníků dnů evangelické církve v Berlíně. Pořadatelé odhadovali, že se jeho debaty s Merkelovou účastnilo na osmdesát tisíc lidí.

To, že je Obama v Německu stále populární, se potvrdilo, když ho na pódiu přivítal potlesk a pokřiky, kterých se jinak dostává spíše popovým hvězdám. Ještě je umocnil Obamův v němčině pronesený pozdrav Guten Tag nebo jeho konstatování, že se po odchodu z úřadu prezidenta snažil především konečně pořádně vyspat.

V debatě šlo ale hlavně o vážné otázky a problémy dnešního světa. Německá kancléřka tak musela čelit několika tvrdším dotazům týkajícím se třeba běženců, kteří někdy spolkovou republiku musejí opouštět, i když už zde žijí léta a jsou zde dobře integrovaní.

Debatě Merkelové s Obamou přihlížely desetitisíce lidí
Zdroj: Axel Schmidt/Reuters

Merkelová, jejíž vláda v posledních měsících výrazně přitvrdila migrační politiku, uvedla, že je to dilema mezi křesťanským soucitem a reálnou politikou. Německo se podle ní musí soustředit na poskytování ochrany těm, kteří ji skutečně potřebují.

Obama se zase jednomu z mladých posluchačů, kteří také mohli klást otázky, musel „zodpovídat“ ze širokého nasazení bezpilotních letounů k likvidaci teroristů, při nichž nezřídka umírají i civilisté. Bývalý americký prezident v debatě také zalitoval toho, že je ohrožena jeho zdravotní reforma, kterou považuje za jeden z největších úspěchů ve funkci. Reformu se snaží zásadně změnit republikáni a současný prezident USA Donald Trump.