Drogová čtvrť v Sao Paulu bude minulostí. Policie rozprášila obávaný Crackland

Policie v Sao Paulu rozprášila drogovou čtvrť (zdroj: ČT24)

Brazilské úřady se rozhodly definitivně vyčistit a téměř srovnat se zemí takzvaný Crackland, drogovou čtvrť v Sao Paulu. Policie tam při zásahu zadržela téměř 40 dealerů. V Cracklandu se celé roky volně prodávaly a užívaly drogy, především crack. Málokdo se tam odvážil vkročit. To se už podle starosty opakovat nebude.

Na překupníky drog poslaly úřady pět set těžce ozbrojených příslušníků bezpečnostních složek. Desítky závislých obyvatel takzvaného Cracklandu nechtěly odejít po dobrém. Ničili auta a rabovali obchody.

Pro lidi závislé většinou na cracku má vláda připravených 3000 míst v odvykacích centrech. „Je to důležitá práce, při které policie bojuje proti kriminalitě, obchodu s drogami a proti nelegálnímu držení zbraní,“ uvedl guvernér státu Sao Paulo Geraldo Alckmin.

  • „Crack je krystalická forma kokainu, který se běžně vyskytuje ve formě prášku. Má podobu pevných kousků či krystalů různých barev od žluté až po narůžovělou či bílou. Crack se zahřívá a kouří.
  • Jeho název je inspirován zvukem, který crack vydává při zahřívání a který připomíná praskání nebo pukání (anglicky crack).
  • Crack je nejúčinnější formou, v jaké se kokain vyskytuje, a zároveň tou nejrizikovější. Dosahuje 75 až 100procentní čistoty, je mnohem silnější a účinnější než klasický kokain.“
  • Zdroj: drogy.cz
Zásah policie v drogové čtvrti Sao Paula
Zdroj: Paulo Whitaker/Reuters

„Jsme přímo v srdci Cracklandu v Sao Paulu. Právě ukončujeme vládní projekt ve spolupráci s různými službami: státní policií, městskou policií, sociálními pracovníky, metropolitní policií, se všemi z oblasti zdravotnictví a urbanistiky,“ uvedl starosta města Joao Doria na Twitteru.

Řadu budov čeká demolice, ulice mají projít rekonstrukcí, přibudou kamery a policisté budou v oblasti trvale hlídkovat. Už teď je ale jasné, že velká část uživatelů drog spíš než do odvykacích center zamířila do jiných čtvrtí brazilského největšího města.