V Toskánsku mají největší zahradu s růžemi na světě

Největší růžová zahrada světa leží v Toskánsku (zdroj: ČT24)

Nedaleko italské Florencie roste na třech hektarech více než 6,5 tisíce druhů růží. Jedná se o největší podobnou zahradu na světě. Sbírka je cenná i pro vědce, protože zachovává velkou druhovou rozmanitost.

Botanická zahrada na toskánském venkově se může pyšnit až osmi tisíci keři. Mezi 6,5 tisíci druhy mají v zahradě místo i ty, které byly speciálně šlechtěny, ale postupně o ně přestal být zájem.

„To se většinou týká růží populárních v minulém století, ale i v 40., 50., nebo dokonce 70. letech, které se už teď neprodávají. Někdy se stává, že přicházejí přímo šlechtitelé a hledají svoje růže, které už dávno nemají,“ podotkla majitelka zahrady Silvia Fineschiová.

Růže
Zdroj: ČT24

Zahradu založil italský botanik Fineschi po druhé světové válce. Začínal s pěti sty rostlinami, počet keřů i druhů ale rychle rostl. Teď je v zahradě třeba i sbírka miniaturních růží Ralpha Moora - nejvýznamnějšího amerického šlechtitele.

Zachování biodiverzity rostlin je jednou z nejdůležitějších věcí dnešního světa. Za posledních 50 let jsme už ztratili řadu druhů. Nově vyšlechtěné hybridy nemusí být tak odolné třeba vůči hmyzu, nemocem nebo teplotám.
Francesco Ferrini
biolog

Díky velké rozmanitosti v zahradě se vědcům postupně daří zjistit, ze kterých druhů růží vznikly ty současné. To může pomoct při šlechtění nejen růží, ale i dalších rostlin.