Trump vyzval muslimy, aby vedli boj proti teroru: Nejde o víru, je to bitva mezi dobrem a zlem

Trump vyzval muslimský svět k jednotě a společnému boji proti teroru (zdroj: ČT24)

Muslimové by měli stát v čele boje proti islámskému terorismu. Summit v Saúdské Arábii by mohl být začátkem konce všech, kteří šíří nenávistnou ideologii, a začátkem míru na Blízkém východě, prohlásil šéf Bílého domu Donald Trump. „Nejsme tu, abychom vám dávali přednášky, abychom říkali, jak máte žít a jakého boha uznávat. Nabízíme partnerství založené na společných hodnotách,“ řekl americký prezident.

„Musíme být jednotní v souvislosti s cílem porazit extremismus. Mladí muslimové a muslimky by měli vyrůstat v bezpečí, neměli by být poznamenáni násilím, musí mít možnost vybudovat si prosperitu sami pro sebe,“ konstatoval Trump.

„Nejde o bitvu mezi náboženstvími, jde o bitvu mezi barbarskými zločinci a lidmi, kteří chtějí chránit svou víru, je to bitva mezi dobrem a zlem,“ podotkl americký prezident s tím, že USA nikdy nepřestanou podporovat své spojence.

„Chceme postupné reformy, ne náhlé intervence. Amerika chce mír, ne válku, muslimské národy musí být ochotné vzít na sebe břemeno,“ řekl šéf Bílého domu s tím, že muslimský svět má na výběr mezi dvěma budoucnostmi a USA nemohou tuto volbu učinit za něj. Pokud si vyberou terorismus, dotyčné čeká krátký, prázdný život, jejich duše bude zatracena.

Donald Trump v Saúdské Arábii
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Muslimští lídři podepší dohodu o vzniku centra proti financování terorismu. Trump doufá, že summit je začátek míru na Blízkém východě -  a možná na celém světě. Region by neměl být místem, odkud uprchlíci odcházejí, ale naopak místem, kam lidé proudí, míní prezident.

Vyzval k toleranci a odsouzení násilí páchaného na ženách, homosexuálech či náboženských menšinách. Mír mezi Palestinci a Izraleci označil za možný.

Trump: Za nestabilitu v regionu může Írán

Írán je podle něj zodpovědný za nestabilitu v regionu, když podporuje skupiny, jež šíří chaos a násilí po celém regionu. „Slibuje zničení Izraeli, smrt Americe,“ připomněl šéf Bílého domu.

Největší problém představuje podpora syrského prezidenta Bašára Asada, který díky tomu spáchal nevýslovné zločiny. Trump připomněl bombardování letecké základny v Sýrii, odkud měl vzletět letoun s chemickými zbraněmi, jež podle USA zabíjely u Idlibu.

„(Íránský prezident) Hasan Rouhání se snaží konfrontační snahy okupovat, na druhou stranu se Írán podílí na nestabilitě, na mnoha konfliktech na Blízkém východě – možná podporuje teroristické skupiny, o tom není sporu. Ale rozhodně není jediným, jak to řekl Trump,“ upozornil analytik Břetislav Tureček.

Teroristé neoslavují boha, oslavují smrt. Pokud se nepostavíme organizovanému teroru, výsledkem bude ničení životů. Mírumilovlné společnosti budou prostoupeny násilím, budoucnost nových generací bude promarněna.
Donald Trump

Je naší odpovědností spojit své síly proti zlu a extremismu, uvedl pak saúdskoarabský král Salmán. Také on označil šíitský Írán za kolébku globálního terorismu. Ty, kteří financují terorismus, hodlá soudit bez smilování.

Úžasná práce, chválil Trump Sísího

Americký prezident během návštěvy sunnitské Saúdské Arábie jednal s lídry arabských zemí. Třeba egyptského prezidenta Sísího pochválil za to, jak se mu daří udržovat bezpečnost na uspokojivé úrovni. Trumpův předchůdce Barack Obama kritizoval Sísího za tvrdé potlačování domácí opozice.

Podle Trumpa ale dělá „úžasnou práci vzhledem k obtížným podmínkám“. Bývalý generál Sísí se chopil moci v zemi v době vzestupu radikálního islamismu a tvrdě zakročil proti členům organizace Muslimské bratrstvo.

Nechal ale uvěznit i řadu prominentních sekulárních aktivistů. Lednová zpráva lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) mluví o snaze egyptské vlády zakázat činnost pracovníkům v oblasti lidských práv a o záměru úřadů potlačit nezávislé občanské iniciativy v zemi.

Současná situace v Egyptě je podle organizace horší než před revolucí z roku 2011, která svrhla Mubarakův autoritářský režim.

Sísí už se podíval do Bílého domu, nyní nový šéf Bílého domu přislíbil, že „velmi brzy“ přidá na seznam svých zahraničních cest návštěvu Egypta. Oba chtějí spolupracovat v rámci boje proti islámskému extremismu. Trump jednal také s bahrajnským králem, s nímž chce rovněž zlepšit vzájemné vztahy.

Trumpův projev se nesl ve výrazně vlídnějším duchu než Trumpovy ostré protimuslimské výpady z předvolební kampaně.

Podle CNN je paradox, že projev napsal Trumpovi poradce Stephen Miller, který je rovněž hlavním tvůrcem dekretu dočasně zakazujícího vstup do USA obyvatelům šesti většinově muslimských zemí, jehož platnost pozastavily americké soudy.

Trump v sobotu v Rijádu zahájil své první zahraniční turné v prezidentském úřadu. Hned na úvod jeho cesty Spojené státy a Saúdská Arábie podepsaly dohody ve zbrojní a hospodářské oblasti za bezmála čtyři sta miliard dolarů (přes devět bilionů korun).

„Trump potřebuje napravit svou reputaci, kterou má od předvolební kampaně. Je symbolické, že si za první zahraniční cestu vybere zemi, která reprezentuje saúdskoarabský islám, který je velmi konzervativní. Je až vtipné sledovat, jak Trump mění svou rétoriku a zdá se být naprosto ohromen královským přijetím,“ podotkla analytička Irena Kalhousová.

„Před několika měsíci Saúdskou Arábii obviňoval, že se chová špatně k ženám a k homosexuálům a že je strůjcem 11. září. V tuto chvíli americkou reformu naváže na saúdskoarabské zdroje,“ upozornila Kalhousová.

Melania Trumpová v Saúdské Arábii
Zdroj: Hamad I Mohammed/Reuters

Z Rijádu Trump zamíří do Izraele a na palestinská území a také do Vatikánu. Po setkání s představiteli islámu, judaismu a křesťanství ho čeká také jednání s představiteli Evropské unie a summit NATO.