Ke Korejskému poloostrovu míří druhá letadlová loď USA, plánují společné cvičení

Spojené státy vyslaly do oblasti Korejského poloostrova letadlovou loď USS Ronald Reagan, kde již v současné době působí loď USS Carl Vinson. S odvoláním na americké námořnictvo o tom informovala zpravodajská stanice CNN. Obě plavidla budou v regionu, kde kvůli raketovým a jaderným aktivitám KLDR panuje zvýšené napětí, provádět společná cvičení.

„V návaznosti na dlouhodobou údržbu v přístavu se před dalšími akcemi musíme ujistit, že Ronald Reagan a zbytek jeho úderné skupiny náležitě spolupracují,“ uvedl v prohlášení kontraadmirál Charles Williams.

Námořnictvo již dříve uvedlo, že opravné a udržovací práce na základně v japonské Jokosuce po neupřesněných komplikacích skončily a že loď v úterý vyplula z přístavu. U Korejského poloostrova čeká Reagana série cvičení, které se zaměří především na vzlety a přistání letadel.

Obě jaderné letadlové lodě, Reagan i Vinson, patří do třídy Nimitz, ta tvoří páteř globální vojenské moci USA. Předpokládá se také, že loď Reagan nakonec Vinsona v jeho misi u Korejského poloostrova vystřídá.

Letadlová loď Carl Vinson
Zdroj: Sean M. Castellano/Reuters
Hlavní základny USA v Tichomoří
Zdroj: Militarybases.com