Syrští islamisté zaútočili na hranicích s Izraelem na armádní základnu

Damašek - Syrská opoziční fronta An-Nusra tvrdí, že při útoku na syrskou armádní základnu nedaleko Golanských výšin zabila 200 vojáků včetně osmi členů rozvědky. Fronta zaútočila na základnu ve čtvrtek, vybuchly tady výbušniny nastražené v automobilu. Místo je prý zcela zničené. Fronta An-Nusra je teroristická skupina hlásící se k ideologii al-Káidy.

Syrská opoziční fronta nechala u armádní základny vybuchnout auto. Základna je v provincii Kunajtra u hranice s Izraelem, v oblasti Golanských výšin, které částečně okupuje Izrael. 

Informaci o útoku potvrdily syrské opoziční zdroje, i podle nich za akcí stojí An-Nusra. „Myslíme si, že o život přišel i plukovník, který řídil bojové akce proti opozici v té oblasti,“ řekl šéf londýnské opoziční skupiny Ramí Abdar Rahmán. 

Právě fronta An-Nusra je jedním z důvodů, proč západní státy nechtějí vyzbrojovat syrskou opozici, obávají se totiž, že by zbraně mohly padnout do rukou teroristů. An-Nusra je skupina, která se hlásí k ideologii al-Káidy. 

Svaz syrských záchranářských organizací (UOSSM) přitom dnes kritizoval pasivitu mezinárodního společenství vůči režimu v Damašku. „O Sýrii se hovoří čím dál méně, ale každý den tam umírá 150 až 200 lidí. Tisíce dalších jsou zraněny. Je to naléhavá situace. Musíme se postarat o zraněné, ale také o chronicky nemocné,“ varoval Muftí. 

Od počátku bojů v Sýrii muselo mnoho lidí opustit své domovy. Podle údajů OSN uprchlo do okolních zemí přes 650 tisíc lidí. Další dva miliony lidí jsou kvůli konfliktu na útěku ve vlastní zemi. Syrská vláda teď vyzvala uprchlíky k návratu, pomůže jim prý bez ohledu na to, zda uprchli legálně, či nelegálně. Vláda nabízí pomocnou ruku i představitelům opozice, kteří projeví zájem usmířit se s vládou. 

Zpravodaj ČT Jakub Szántó se dostal mezi povstalecké bojovníky Svobodné syrské armády

Za 22 měsíců bojů v Sýrii zemřelo přes 60 tisíc lidí. Boje stále pokračují v oblasti Damašku, letiště a také ve středosyrském Homsu. Tam je v obklíčení asi 15 tisíc sunnitských obyvatel. Podle opozice při dělostřelecké palbě a leteckém bombardování zemřelo jen tento týden kolem 120 lidí.

Svobodná syrská armáda se skládá z malých skupin dobrovolníků, kteří ještě před pár měsíci byli trhovci, rolníci nebo lékaři. Dnes se zbraněmi v rukou nasazují život v boji proti tyranskému režimu. Jsou jen lehce vyzbrojeni a s minimálním výcvikem, přesto se jim podařilo dobýt velkou část syrského území. Mezi zhruba sto tisíci syrských rebelů, kteří začali bojovat po brutálních zásazích armády proti demonstracím, je i velká část bývalých vojáků.

Jednotlivé skupiny se pohybují samostatně, jen při velkých bojích podléhají centrálnímu velení povstalecké armády. Zbraně nakupují od obchodníků a ti zase přímo od vládních důstojníků. Ceny zbraní jsou sice vysoké, rebelům se ale díky nim daří ničit vládní tanky. Strach mají z letadel a vrtulníků, v poslední době se jim ale podařilo získat protiletadlové zbraně. Věří, že pokud se jim – tak jako několikrát v posledních měsících – bude dařit hrozbu shůry zastavit, bude to zlom v téhle válce.