Al-Káida chce zpátky na špičku. Pomoct jí má bin Ládinův syn

Horizont ČT24: Reputaci má Al-Káidě navrátit bin Ládinův syn (zdroj: ČT24)

Teroristická síť Al-Káida se snaží získat větší podporu a přilákat nové bojovníky. Pomoci jí v tom má i slavné jméno někdejšího vůdce - Hamza bin Ládin, syn zabitého strůjce teroristických útoků z 11. září, volá k džihádu.

Hamza bin Ládin se vydal v otcových šlépějích a na poslední nahrávce Al-Káidy vyzval džihádisty, aby útočili na otcovy nepřátele. „Pokud jste schopni pozvednout zbraň, dobrá. Pokud ne, je mnoho možností,“ pronesl na nahrávce.

Cílem bin Ládinova dědice mají být Spojené státy, židé, NATO a Rusko. Poselství je jasné. „Myslím, že chce pomstít otcovu smrt. A ukázat novou tvář Al-Káidy,“ míní bezpečnostní analytik Peter Bergen.

Al-Káida za Islámských státem zaostala, může se ale spoléhat na řadu odnoží

Al-Káida se snaží dohnat náskok, který mají v šíření i kvalitě propagandy teroristé z Islámského státu. I jeho bojovníky by chtěla přetáhnout a vrátit se zas na špičku džihádistických organizací.

Jednoduchá videa, která vypouštěl do světa současný vůdce Ajmán Zavahrí, jsou tak minulostí. Budoucnost má reprezentovat právě nová generace - Hamza bin Ládin se podle odborníků v posledních letech v ústraní připravoval právě na tenhle úkol.

„Už jako dítě měl charisma a na propagandistických videích Al-Káidy je to vidět. V dopise svému otci napsal: Jsem ukován z oceli. Jsem připraven pochodovat s armádami mudžahedínů,“ říká hlavní vyšetřovatel FBI po 11. září Ali Soufan.

Hamza bin Ládin
Zdroj: ČT24

Hamza stál otci po boku před 11. zářím i krátce po něm. Pak začal utíkat. Když Usámu bin Ládina dostihlo americké komando, Hamza se skrýval jinde. Teď může začít rychle šplhat v teroristické hierarchii a dát Al-Káidě nový impuls. „Mají odnože na místech, jako je Irák, Sýrie, jako je Jemen nebo Somálsko. V Alžírsku i v Mali. A tyto pobočky jsou silné. Každá z nich je silnější než to, co měl k dispozici Usáma bin Ládin,“ upozorňuje Soufan.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hrozí spojení Al-Káidy a IS?

Objevují se dokonce náznaky, že Al-Káida by mohla v budoucnu vytvořit alianci s organizací Islámský stát. „Jak se IS zmenšuje, mohlo by se mu zdát jako dobrý nápad spojit se s Al-Káidou, která je teď v Sýrii velmi silná. A to by byla velice nešťastná a smrtící kombinace,“ varuje Bergen.

Mohla by ale přinést i vnitřní rozbroje a boj o to, kdo stane v čele. Byl by to současný vůdce Al-Káidy Ajmán Zavahrí, zakladatel organizace Islámský stát abú Bakr Baghdádí, nebo právě syn Usámy bin Ládina? Každý z nich by ale znamenal další novou hrozbu pro Evropu, USA i Rusko.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jakou hrozbu představuje dnešní Al-Káida a jaký v ní má úkol syn Usámy bin Ládina? S expertem na terorismus a islamistickou propagandu Muhammadem Fraserem-Rahimem hovořil redaktor ČT24 Ondřej Nekola.

Bin Ládinův syn vyzývá v novém videu k pomstě, k útokům na Spojené státy, Evropu, ale i na Rusko. Jde o návrat Al-Káidy na hlavní scénu?

Muhammad Fraser-Rahim
Zdroj: ČT24

Al-Káida chce hlavně zůstat významným hráčem, protože se tu objevili nováčci, vynořila se tu nová organizace Islámský stát, známá také pod názvem Daesh. Co tedy bin Ládinův syn dělá? Jak sám říká, chce pomstít smrt svého otce, ale také dokázat, že Al-Káida je naživu a v dobrém stavu a také že má novou mladou krev. A má stejné cíle, které jeho otec vytyčil.
Myslím, že to bylo pozoruhodné prohlášení, když se na to podíváte z hlediska terorismu, ve světle toho, jaký má hnutí Islámský stát vliv na okolní svět.
V čem se liší Al-Káida a hnutí Islámský stát? V jedné věci. Starý model Al-Káidy využívá systému kurýrů, musíte pravidelně mluvit s lidmi a pak se vracet do úkrytu. Hnutí Islámský stát říká: džihád začíná s vámi, přesně tam, kde jste. Takže máte nový a starý pohled na věc. S novým nastupujícím lídrem, jak my odborníci na terorismus soustavně situaci monitorujeme, se Al-Káida prezentuje jako nová značka. Ve skutečnosti může jít o Al-Káidu 5.0.

Jaký je postup džihádistů na internetu?
Práce džihádistů z hlediska on-line komunikace je velmi dynamická. Jasné je, že se umí adaptovat. Jsou kreativní, učí se z chyb, kterých se dopustili, a snaží se být inovativní, jak to jen jde. Z fakt, která máme k dispozici, můžeme usuzovat, že organizace, jako je Al-Káida nebo hnutí Islámský stát, které používají zakódovanou komunikaci, se snaží neztratit krok se současností. Snaží se oslovit mladé publikum a dokázat, že jsou srovnatelní s hnutím Islámský stát.

A co role médií? Je v pořádku informovat o videích, jako je to bin Ládinova syna, nebo se tím napomáhá šíření propagandy?
To je na velmi citlivých vážkách. Z jedné strany ti, kdo pracují v médiích, mají odpovědnost takové informace veřejnosti předávat, zajistit, aby se ke všem dostaly. Na druhé straně tu hrozí možnost nastartování džihádistů, kterým se říká osamělí vlci. V základě jsou to jedinci, kteří prakticky nikdy nejsou na radaru policie a státních bezpečnostních služeb. Zveřejněním takové zprávy se mohou inspirovat a spáchat teroristický útok. Nejen útoky velkého rozsahu nám dělají starosti, ale i malé útoky na měkké cíle, v samoobsluhách, na tržnici, v prodejně aut, i ty nás všechny velmi zneklidňují.