Dvojice Čechů dostala v Řecku podmínku třicet měsíců za focení vojenských objektů

Soud v Řecku uložil podmínečný trest dvou a půl roku vězení s odkladem na tři roky dvěma Čechům, kteří byli obviněni ze špionáže. Martin Pezlar a Ivan Buchta měli podle tamních úřadů jako zaměstnanci softwarové firmy pořizovat v roce 2012 snímky vojenských objektů v citlivé oblasti u hranice s Tureckem. Češi tvrdí, že fotili jako turisté. Proti rozsudku se odvolali.

Podle zpravodaje v Mytilini na ostrově Lesbos zvolil soud ještě tvrdší trest, než jaký navrhovala státní zástupkyně. Ta prý překvalifikovala obvinění ze špionáže na přečin nedovoleného fotografování, za což jim hrozil podmínečný trest jeden až dva roky. Češi jsou nyní už volní, byly jim vráceny pasy a kauce ve výši 5000 eur.

K řeckému soudu odletěli už začátkem května. Ani jeden z nich nepřemýšlel nad tím, že by k soudu nedorazil. „Rozhodně jsme tam žádnou špionáž neudělali, nemáme důvod nejet,“ uvedl před odletem Pezlar. Líčení bylo odročeno na 15. května poté, co se nedostavil jeden ze svědků obžaloby.

Ivan Buchta a Martin Pezlar před odletem k řeckému soudu
Zdroj: ČT24

Oba Češi byli propuštěni na kauci

Dvojice byla v Řecku zadržena v září 2012 na ostrově Limnos. Tehdy se hovořilo o tom, že za údajnou špionáž mohou dostat až dvacetiletý trest odnětí svobody. Pro jejich propuštění se kromě české diplomacie angažovalo 21 tisíc občanů formou petice i představitelé státu.

Tehdejší premiér Petr Nečas se kvůli tomu sešel s předsedou řecké vlády Antonisem Samarasem a prezident Václav Klaus ve věci poslal dopis svému řeckému protějšku. Po zaplacení kauce byli Pezlar a Buchta propuštěni z vazby, do ČR se vrátili v lednu 2013. Každý musel zaplatit podle jejich advokátky 5000 eur (tehdy celkem zhruba 256 tisíc korun).

Muži v době, kdy byli zadrženi, pracovali pro společnost Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Podle dřívějších zpráv médií řecká policie uváděla, že na Limnosu pořizovali snímky pro novou hru. Společnost ale odmítla, že by její zaměstnanci byli v Řecku pracovně, a stejně se později vyjádřili také Pezlar a Buchta.