Rusko ukazuje sílu armády ve východním Středomoří

Moskva - Skupina ruských válečných lodí zahájila ve východním Středomoří hlavní fázi vojenských manévrů. Ty mají zvýraznit roli Moskvy jako významného hráče v syrské krizi. Do oblasti bylo převeleno víc než deset velkých plavidel ruské armády. Čerstvě ji posílila nová jaderná ponorka.

Jaderná ponorka nejnovější generace Jurij Dolgorukij má obnovit slávu ruského vojenského námořnictva. To utrpělo velkou ránu před dvanácti lety, kdy na dno Barentsova moře klesla ponorka Kursk i se 118 muži na palubě. „Loď je předána ruskému námořnictvu a stává se součástí ozbrojených sil,“ řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Rozvoj silné a efektivní námořní flotily je podle prezidenta Vladimira Putina jednou z nejdůležitějších priorit Ruska. „V nadcházejících letech by se součástí flotily mělo stát více než sto plavidel včetně ponorek různých tříd,“ podotkl Putin. Nová plavidla přijdou v přepočtu na dva a půl bilionu korun.

Ruská armáda
Zdroj: ČT24

Symbol moderního Ruska? Silná armáda

Po návratu do Kremlu hovoří Putin o silném Rusku a jeho postavení mezi světovými velmocemi často. Vizitkou moderního Ruska má být právě jeho armáda. Rusko se s ní chce vrátit na výsluní. Kromě jaderných sil zaostává prakticky všude. „Nelze dnes mluvit o tom, že bychom mohli v potenciálu bojových sil soupeřit s USA,“ míní vojenský komentátor Viktor Baranec.

Armádu čeká nutná modernizace a nákupy nové techniky, jaderných ponorek, válečných lodí, letadel i tanků. Ministrem obrany je znovu generál, který nahradil civilní vedení. V roce 2020 by to měla být nová armáda, která do té doby ze státní pokladny vytáhne téměř 15 bilionů korun. „Od nástupu Putina k moci v roce 2000 se armádní rozpočet zvýšil patnáctkrát,“ prohlásil vojenský expert Pavel Felgengauer. Číslo ale ještě poroste.

Rusko chce demonstrovat sílu své armády (zdroj: ČT24)