Zásah alžírské armády skončil, část rukojmích nepřežila

Alžír - Operace alžírské armády proti únoscům skončila. Podle vlády neměla armáda jinou šanci než použít násilí. K ničemu prý nevedlo vyjednávání s ozbrojenci, kteří od středy na jihovýchodě země drželi desítky zahraničních a stovky alžírských rukojmích. Kolik jich přišlo při zásahu o život, zatím není jasné. Alžírský ministr pro informace uvedl, že zahynulo několik lidí a řada rukojmích byla propuštěna. Ozbrojenci údajně přišli z Libye.

Při operaci armády zemřelo podle alžírských úřadů 30 rukojmích, včetně sedmi cizinců, a nejméně 11 islamistů. Mezi mrtvými jsou podle alžírského zdroje mimo jiné dva Japonci, dva Britové a Francouz. Národnost dalších zabitých cizinců zatím není známa. Na straně únosců byli prý zabiti tři Egypťané, dva Alžířané, dva Tunisané, dva Libyjci, Francouz a občan Mali. Mauritánská agentura ANI, která má kontakt na únosce, ale dříve napsala, že bylo zabito 34 rukojmích a 15 únosců.

Armáda podnik na zpracování plynu, který leží 40 kilometrů od nejbližšího města Ajn Amanás, obklíčila poté, co do něj ve středu ráno vtrhla skupina dobře vyzbrojených teroristů a zajala jako rukojmí zaměstnance, mezi nimiž bylo 41 cizinců a několik stovek alžírských dělníků. Mezi unesenými nejsou Češi. Podle svědků se útočníci nechali slyšet, že neublíží muslimům, pohrozili ale, že zabijí západní „křesťany a bezvěrce“. Předtím uprchlo 15 cizinců, mezi nimiž jsou dva Francouzi. Dva lidé - Brit a Alžířan - při útoku ozbrojenců zemřeli, šest osob bylo zraněno. Podle alžírské televize An-Nahár únosci sami propustili 40 z alžírských rukojmích. Šlo prý hlavně o ženy, které na místě pracovaly jako tlumočnice.

Podle alžírského ministra informací přišli únosci z Libye. Podle původních informací se ale k útoku v prohlášení na internetu přihlásila skupina Al-Mulasamín Alžířana Mochtára Belmochtára. Ten přišel o oko při bojích se Sověty v Afghánistánu. Za peníze z pašování cigaret, drog a lidí se teď snaží ovládnout sever Afriky. Skupina Al-Mulasamín je odnož organizace al-Káida v muslimském Maghribu (AQMI), která patří ke skupinám, jež bojují proti vládě v Mali. Maliští islamisté pohrozili Francii odvetou za její zapojení do těchto bojů.

Únosci stále měnili své požadavky. Původně požadovali za propuštění rukojmí ukončení francouzských bojových operací na severu Mali, propuštění 100 vězněných teroristů a také bezpečný odchod s rukojmími do Libye. Alžírsko se totiž zapojilo do operací v Mali, když dalo k dispozici svůj vzdušný prostor Francii k intervenci v této zemi, kde režim bojuje proti islamistům. Armáda na místo vyslala vrtulníky, které začaly podnik bombardovat. Podle ANI se únosci snažili dostat část rukojmích na bezpečnější místo a právě při tomto pokusu byla skupina zasažena z vrtulníků. Mezi zahraničními rukojmími jsou Američané, Francouzi, Britové, Norové, Rakušan a také Asiaté.

Maliští islamisté
Zdroj: ČT24

Cameron odložil projev o budoucnosti Británie v EU

Britský ministr zahraničí William Hague odsoudil „chladnokrevné zabití“ britského občana. Tvrzení, že jde o odvetu za francouzskou intervenci, je podle něj „výmluva“. Britský premiér Cameron kvůli incidentům v Alžírsku odložil očekávaný projev o budoucnosti Británie v EU. Měl ho pronést v pátek v Nizozemsku a nastínit v něm záměry, pokud jde o EU i o případné referendum ohledně setrvání Británie v unii.

Radikální bojovníci v Mali
Zdroj: ČT24

Do Mali vyjede evropská výcviková mise

Evropská unie vyšle do Mali výcvikovou misi. Shodli se na tom ministři zahraničí členských zemí unie. Cílem mise označované EUTM Mali bude pomoci obnovit vojenské schopnosti maliské armády. Jít by mělo o základní vojenský výcvik i o pomoc s logistikou či velením. Mise však nebude zasahovat do bojových operací, do nichž se v Mali po boku tamní armády zapojily francouzské jednotky.

Od propuknutí bojů v Mali na začátku roku 2012 násilnosti donutily více než 400 000 lidí opustit své domovy. Situaci zhoršuje prohlubující se potravinová krize, která postihla v zemích Sahelu více než 18 milionů lidí.

Unijní mise by měla trvat prozatím 15 měsíců. Její hlavní sídlo bude v maliské metropoli Bamaku, zatímco výcvik by měl probíhat na jihu země. Začít fungovat by měla nejpozději od poloviny února.

Celkem by se do projektu mělo zapojit zhruba 200 instruktorů z různých států EU. S dalším podpůrným personálem a ochrannými oddíly půjde o zhruba 450 lidí. Společné unijní náklady na misi jsou prozatím odhadnuty na 12,3 milionu eur. Misi bude velet francouzský generál François Lecointre.