Le Penová chce po porážce zreformovat Národní frontu. Změnit se má i název

„Navrhnu zahájení hluboké transformace našeho hnutí, abychom vytvořili novou politickou sílu.“ Tak reagovala na vítězství Emmanuela Macrona poražená kandidátka na francouzského prezidenta Marine Le Penová. Její Národní fronta se podle ní musí přiblížit očekáváním ještě většího počtu Francouzů.

Součástí radikální reformy má být i změna názvu strany, uvedl šéf volební kampaně Le Penové David Rachline. Strana chce tímto způsobem získat ve Francii nové stoupence. Právě název může být podle některých komentářů překážkou pro zisk více voličů.

I přes porážku v nedělních volbách učinila Le Penová velký krok směrem k tomu, aby získala své straně více respektu a zvýšila její volitelnost. Zatímco s jejím otcem Jean-Marie Le Penem, který kandidoval na prezidenta v roce 2002, oponenti odmítli debatovat, Marine Le Penová se diskuzí účastnila, což mohlo přispět k větší akceptovatelnosti její osoby v politice.

Její legitimitu zvýšila také podpora, kterou jí pro druhé kolo vyjádřil jeden z kandidátů menších stran – Nicolas Dupont-Aignan. Právě on je jedním z lidí, se kterými chce Le Penová vytvořit nové politické hnutí. 

A větší respekt jí samozřejmě může vydobýt samotný výsledek – Le Penová získala v nedělních volbách třetinu hlasů (33,9 %), což je mnohem lepší zisk, než svého času dosáhl její otec Jean-Marie Le Pen (17,8 %). Vysoké procento neplatných hlasů a slabší volební účast podle francouzských médií navzdory jasnému vítězství Macrona signalizují, že velká část Francouzů není s výsledkem spokojena.

Prohlásila se za vůdkyni opozice

Le Penová se nyní pasovala do role nejsilnějšího opozičního seskupení v zemi, což v pondělí potvrdil i šéf její kampaně Rachlin, podle kterého politička povede opozici v parlamentních volbách plánovaných na příští měsíc. Minimálně v krátkodobém horizontu to tak být může, protože hlavní pravicové i levicové strany se stále dávají dohromady po neúspěchu v prvním kole prezidentských voleb.

I Le Penová ale musí čelit některým problémům, které mohou mít vliv na její podporu. Krajně pravicová politička byla kritizována za své vystoupení v televizní debatě před druhým kolem voleb. Podle médií byla útočná, ale zároveň nejistá ve stěžejních argumentech. Soupeřit s klidným Macronem nemohla hlavně v ekonomických otázkách a dopustila se podle následné analýzy dvou desítek lží a nepodložených tvrzení.

Další komplikace jí bude působit vyšetřování v souvislosti s podezřením z fiktivního zaměstnávání spolustraníků jako svých asistentů v Evropském parlamentu, jehož je politička členem od roku 2004. V neposlední řadě má Národní fronta v současnosti v Národním shromáždění jen dva poslance z 577, což je velmi skromná základna pro výstavbu skutečné opoziční síly.

Události: Hollanda vystřídá Macron (zdroj: ČT24)

Neteř nástupkyní?

Jeden ze dvou poslaneckých mandátů získala neteř Le Penové – Marion Marechal-Le Penová. Popularita sedmadvacetileté političky, která zastává tvrdší postoje než její teta, v rámci strany roste. Její jméno se už skloňuje v souvislosti s tím, kdo by mohl dosavadní šéfku v čele strany nahradit.

Marion Marechal-Le Penová
Zdroj: Robert Pratta/Reuters

Kromě Marechal-Le Penové se v této souvislosti objevuje také jméno mluvčího Národní fronty Floriana Philippota, neboť oba jsou údajně v politických diskusích obratnější než jejich dosavadní šéfová.

Přestože se ozývají hlasy, že by Marine Le Penová mohla předat žezlo někomu jinému, její nejbližší pracovníci se dušují, že zpochybňovat její postavení v období, kdy se jí daří dostávat stále více hlasů, by bylo pošetilé.