Taliban udeřil na sídlo afghánské tajné služby

Kábul – Sedm mrtvých a 30 zraněných si vyžádal polední sebevražedný útok Talibanu na sídlo afghánské tajné služby NDS v centru Kábulu. Exploze byla slyšet několik kilometrů daleko a nad městem se objevil oblak tmavého kouře. Výbuch vyrazil skla výloh okolních obchodů a zničil nejméně sedm aut.

Mezi mrtvými jsou dva členové ochranky a pět atentátníků, zraněno bylo 30 civilistů. „Jeden sebevražedný útočník v automobilu napěchovaném výbušninami se vyhodil do povětří u vjezdu do sídla Národního ředitelství bezpečnosti (NDS) a čtyři další atentátníky zastřelili příslušníci místních bezpečnostních sil,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra Sádik Sádikí. Také někteří z pěších bojovníků měli na těle vesty s náložemi. Přestřelka trvala asi 45 minut. K incidentu se prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida přihlásilo hnutí Taliban.

Atentát následuje jen pár dní po návratu prezidenta Hamída Karzáího ze Spojených států. S Barackem Obamou tam řešil budoucnost země po odchodu amerických vojáků během příštího roku.

Národní ředitelství bezpečnosti, jak je označována vlivná tajná služba ministerstva obrany, bylo terčem útoku již před měsícem. Šéf NDS Asadulláh Chálid, který je nesmiřitelným odpůrcem Talibanu a jedním z klíčových mužů v zemi, byl vážně zraněn sebevražedným atentátníkem, jenž se vydával za „posla míru“ a navštívil Chálida v jeho kábulské rezidenci. Chálid zůstává hospitalizován v USA. O NDS se proslýchá, že provozuje vlastní věznice, v nichž vězní bývalé příslušníky hnutí Taliban a sítě al-Káida.