Mohutný výbuch na univerzitě v Aleppu – přes 80 mrtvých

Aleppo – Nejméně 82 mrtvých a desítky zraněných si vyžádal výbuch na univerzitě v syrském Aleppu. Dva výbuchy otřásly univerzitou zrovna v době, kdy probíhala výuka. Státní televize tvrdí, že šlo o teroristickou akci, syrská opozice obviňuje zase armádu. Někteří z tamních opozičních bojovníků tvrdí, že univerzita byla zasažena při leteckém útoku. Další zdroje hovoří o výbuchu bomby ukryté v automobilu. Univerzita se nachází ve čtvrti, kterou má pod kontrolou syrská armáda.

„Zbabělý teroristický čin směřoval proti studentům univerzity v Halabu, kteří zrovna skládali zkoušky. Tento čin zabil 82 studentů a zranil 162 dalších studentů,“ uvedl syrský velvyslanec před Radou bezpečnosti OSN, která dnes jednala o protiteroristických opatřeních.

Univerzitou v Aleppu dnes otřásly dva mohutné výbuchy. Exploze zasáhla univerzitní sídlo a fakultu architektury. Zemřelo při tom podle oficiálních zdrojů nejméně 82 lidí. Protivládní Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) informuje o nejméně 52 mrtvých. 

Státní agentura SANA poznamenává, že k útoku došlo v první den zkouškového období. Kdo za útoky stojí, není zatím jasné. Státní televize oznámila, že „teroristé“ vypálili na kampus rakety typu země-země. Opozice zase obviňuje z útoku armádu. „Desítky jsou v kritickém stavu. Počet mrtvých ještě může vzrůst,“ uvedla Syrská organizace pro lidská práva.

 Rusko v reakci na útok oznámilo, že pozastavuje činnost svého konzulátu v Aleppu.    

Za poslední měsíce opoziční aktivisté v severní Sýrii posílili, většina Aleppa je pod jejich kontrolou. Zasažená univerzita je nicméně v oblasti, kterou ovládá syrský režim. Nejbližší oblast, kterou ovládají rebelové, je od univerzity vzdálená přes míli.

Boje v Sýrii se táhnou už téměř dva roky. Během střetů opozice s režimem Bašára Asada zemřelo podle OSN už 60 tisíc lidí.