Žena na motorce? Nemravnost, rozhodli muslimové v Acehu

Jakarta - Úřady v indonéské provincii Aceh se chystají ženám zakázat sedět obkročmo na motorce. Podle vykladačů islámu je to nevhodné a nemravné, protože ženy tak prý ukazují své křivky a navíc jako spolujezdkyně musejí udržovat těsný kontakt s řidičem. Ženy by napříště měly jezdit jako spolujezdkyně pouze bokem a snožmo.

Indonésie je sekulární stát, v poloautonomní oblasti Aceh, která se nachází na severu souostroví, ale od roku 2002 platí přísné islámské právo šaría. Pro ženy to například znamená, že na veřejnosti musí chodit zahalené, šaría ale odsuzuje také konzumaci alkoholu, hazardní hry a necudné chování. Na dodržování pravidel dohlíží 1500členná náboženská policie.

Návrhy vyvolaly vlnu nevole, podle kritiků totiž ohrožují bezpečnost žen a jejich svobodu ve jménu náboženství. Proti novému nařízení se vyslovilo ministerstvo vnitra, podle nějž by bylo diskriminační, a na poplach bijí i organizace na ochranu lidských práv. Podle nich by tentokrát měla centrální vláda zasáhnout, a to přesto, že se snaží do politiky poloautonomního Acehu příliš nevměšovat.