Francie posiluje v Mali, Evropa moc nepomáhá

Bamako - Francie poslala do Mali posily. Do metropole Bamako vjela v noci na dnešek kolona asi 40 obrněných vozů vyslaných z Pobřeží slonoviny. Ty pomohou 750 vojákům, kteří už v této africké zemi působí. Francie pro mezinárodní intervenci v Mali získala další spojence: logistickou podporu slíbila Kanada, USA poskytnou kromě jiného i špionážní informace.

V pátek Francie vstoupila do bojů proti islámským radikálům, jejichž postupu ze severu na jih Mali nedokázala zabránit místní armáda. Islamistickým milicím se ale zatím daří odolávat leteckým úderům a rozšířily území, které mají pod kontrolou. Rebelové se mohou spolehnout i na moderní zbraně, které získali díky libyjské občanské válce.

Francouzský prezident François Hollande, který je dnes na návštěvě Spojených arabských emirátů, řekl, že nyní je v Mali 750 Francouzů. „Bude jich ještě více, abychom pak mohli co nejrychleji uvolnit prostor Afričanům,“ řekl. Francie je připravena poslat na pomoc maliské armádě až 2 500 svých vojáků. Západoafrické státy budou podle Hollanda připraveny své jednotky vyslat asi za týden. Ministři obrany těchto zemí dnes jednají v Bamaku, aby sladili vyslání 3 300 vojáků ze svých států. Francie doufá, že do bojů v Mali zasáhnou také země Perského zálivu, zejména poskytnutím materiálu a také financováním.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, který je rovněž v SAE, vyvracel názory, podle nichž francouzská intervence vyvolá mezi islamisty široký nábor nových bojovníků. „Právě naopak. Musíme, nejenom Francie, ale všechny národy, proti terorismu bojovat. Boj proti terorismu neznamená terorismus povzbuzovat,“ řekl.

USA s Francií spolupracují a jsou připraveny poskytnout logistickou podporu a rovněž monitorovací i leteckou techniku. „Zavázali jsme se, že al-Káida nenajde nikde na světě úkryt,“ řekl americký ministr obrany Leon Panetta. Ačkoli francouzský postup v Mali schvaluje mnoho zemí včetně OSN, státní tajemník pro vztahy s parlamentem Alain Vidalies kritizoval malé zapojení evropských zemí do operace. Evropská unie chystá jednání o postupu v Mali pravděpodobně na čtvrtek. Británie chce v operaci pomoci logistickou podporou, do Bamaka dorazilo britské nákladní letadlo se zásobami a francouzskými vojáky.

V Mali se bojuje hlavně v baštách islamistů na severu, podle pondělních zpráv radikálové dobyli město Diabaly v centru státu, což ale Hollande popřel. V tomto poměrně malém městě je základna maliské armády. Mnoho vojáků prý uprchlo a mnozí jsou mrtví. Podle francouzské rozvědky bojují islamisté hlavně lehkými dělostřeleckými zbraněmi pocházejícími z libyjských arzenálů nebo obstaranými výměnou za rukojmí. Jde prý o samopaly, pušky, lehké i těžké kulomety. Bojovníci se s nimi přemísťují v malých nákladních vozech.

Na útěku jsou kvůli bojům desítky tisíc lidí. V sousedních zemích je jich podle OSN už přes 150 tisíc, v Mali je na útěku zřejmě dalších 200 tisíc. Nejvíce jich uprchlo do Mauritánie a Nigeru.