Výbuch v íránském dole nepřežilo nejméně 35 horníků

Při výbuchu v uhelném dole na severu Íránu zemřelo nejméně 35 horníků. Explozi způsobil patrně pokus uvést do chodu motor jednoho z vozíků, při němž se v hloubce 1400 metrů pod zemí zřítila část tunelu, uvedla íránská média.

Představitel severoíránské provincie Golestán dříve uvedl, že v dole bylo celkem 69 horníků. Neštěstí se stalo v době střídání směn po poledni místního času u města Ázádšahr. Inkriminovaný důl zaměstnává více než 500 lidí.

Ředitel Červeného půlměsíce v Golestánu Hosejn Ahmadí ve středu uvedl, že záchranáři kopou tunel, který má usnadnit přístup k havířům. V podzemí se podle něj ale nahromadilo velké množství metanu, což operaci komplikuje.

Ve čtvrtek záchranáři podle agentury AFP pumpovali do tunelu vzduch, aby se pokusili horníky zachránit a zabránili dalšímu výbuchu.

V provincii Golestán byl vyhlášen třídenní smutek. Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vybídl záchranáře k co největšímu úsilí na záchranu uvězněných havířů, podobně se vyjádřil také prezident Hasan Rúhání.