Předáci světových velmocí se sejdou na summitu zemí G8

Tójako - Šéfové států a vlád sedmi nejrozvinutějších zemí světa a Ruska se dnes sejdou na třídenní schůzce v Tójaku na severním japonském ostrově Hokkaidó. Budou zde jednat o klimatických změnách, rostoucích cenách ropy a potravin, stejně jako o světové ekonomice nebo o rozvojové pomoci pro Afriku a o situaci v Zimbabwe. Kromě zemí G8 dorazí na summit i zástupci afrických zemí, Indie a Číny.

Politické setkání hlídají kvůli demonstracím, které summitu předcházely, tisícovky policistů. Organizátoři chtějí od diplomatů protestanty a novináře oddělit. Tato náročná bezpečnostní opatření budou stát až 280 milionů dolarů.

Hlavním tématem summitu měl být původně problém klimatických změn. Bude se zde projednávat nový dokument o snižování emisí skleníkových plynů, který by měl nahradit Kjótský protokol. Jelikož ale v současnosti svět trápí spíše rostoucí ceny ropy a potravin, bude právě tato otázka hlavním bodem summitu. Podle japonských médií chtějí země G8 vytvořit potravinový systém zásob, který by měl trh stabilizovat. Zároveň chtějí zastavit klesající kurz dolaru a stoupající ceny ropy.    

Neméně důležitá budou jednání o rozvojové pomoci pro Afriku. Zástupci zemí G8 se na předchozím summitu dohodli, že do roku 2015 by měl být o polovinu snížen počet lidí žijících za dolar denně. Těch je přitom více než miliarda. Diplomaté budou hledat řešení, jak zastavit šíření AIDS a malárie a jak v rozvojových zemích zvýšit vzdělanost. Očekává se také, že politici tvrdě odsoudí volby v Zimbabwe, ve kterých v druhém kole zvítězil dosavadní prezident Robert Mugabe.

Na summit míří státníci největších světových velmocí, mimo jiné i Dmitrij Medveděv, ten zde chce znovu otevřít otázku americké protiraketové základny v Evropě. Ruský prezident Dmitrij Medveděv chce se svým americkým protějškem hovořit o možnosti ruských kontrol plánovaných základen v Česku a v Polsku.

K dalším tématům by měl patřit jaderný program KLDR a Íránu, boj proti terorismu a situace na Blízkém východě, v Súdánu a v Afghánistánu. Skupinu G8 tvoří Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo, Rusko a USA. Původně šlo o skupinu G7 bez Ruska. K nim se připojí i předáci některých afrických zemí a rovněž Indie a Číny. Letošní summit G8 tak má být dosud největší v historii.