„Googlovská“ mise do KLDR: Kontroverzní, ale prý produktivní

Pchjongjang - Bývalý guvernér Nového Mexika Bill Richardson a šéf správní rady společnosti Google Eric Schmidt oznámili, že se jim během návštěvy Severní Koreje nepodařilo vyjednat propuštění Američana korejského původu. Kenneth Bae čelí v zemi od prosince obvinění z blíže nespecifikovaných protistátních zločinů. Schmidt ani Richardson se s ním nemohli setkat, úřady je pouze ujistily, že je v pořádku. Richardson přesto označil misi za „produktivní a úspěšnou“ a vyjádřil předpoklad, že se do KLDR vrátí.

Schmidt také vyzval Severní Koreu, aby ukončila svou izolaci a umožnila obyvatelům volně používat internet. Jinak zemi hrozí, že ekonomicky zůstane pozadu. „Svět je stále více propojený internetem a jejich rozhodnutí zůstat v izolaci ve virtuálním světě bude mít zásadní dopady i na jejich reálný svět, ekonomický růst a tak dále. Bude pro ně těžší držet po ekonomické stránce krok. To jsme jim dali velmi jasně najevo,“ prohlásil po ukončení návštěvy Schmidt. Dodal, že technologie v KLDR jsou velmi omezené: mezi 22 miliony obyvatel je jen kolem milionu mobilů a řadoví občané nemají možnost pracovat s internetem.

Severokorejská oficiální tisková agentura KCNA napsala, že Američané, které označuje za „delegaci Googlu“, vzdali při své návštěvě také hold zesnulým diktátorům Kim Ir-senovi a Kim Čong-ilovi, tedy otci a dědovi stávajícího komunistického vůdce KLDR Kim Čong-una.

Návštěva obou Američanů v KLDR se stala terčem kritiky mimo jiné i ze strany ministerstva zahraničí USA. To odsoudilo „nešťastné načasování“ cesty jen několik týdnů poté, co KLDR odpálila navzdory rezoluci OSN svou raketu. Média stále spekulují, co mohlo být důvodem Schmidtovy cesty do země, kde vládne totalitní režim a která je prakticky netknutá internetem. Agentura AP upozornila, že součástí devítičlenné delegace byl i šéf koncepčního centra Google Ideas Jarred Cohen, který běžně Schmidta na cestách nedoprovází. Je prý možné, že Schmidt s Cohenem sbírali v Severní Koreji materiál pro chystanou knihu o moci celosvětového internetu měnit životy lidí, strategie a politiku.