Horší než za Obamy, říká zklamaná Moskva o sto dnech Trumpova prezidentování

Spolupracovník Aktuálně.cz Just: Podle Moskvy Trump Rusko nerespektuje (zdroj: ČT24)

Rusko si od nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa do funkce slibovalo zlepšení vzájemných vztahů. Po prvních 100 dnech ale hodnotí jeho vládu skepticky. Politici i komentátoři se shodují v tom, že vztahy mezi Bílým domem a Kremlem zůstávají dál nejhorší od konce studené války.

Očividné sympatie převládající v Rusku během Trumpovy volební kampaně a po lednové inauguraci vystřídaly stížnosti na „beznadějnou situaci“ v rusko-amerických vztazích a varování před jejich dalším zhoršením.

Trump v kampani chválil Putina jako schopnějšího vůdce, než byl tehdejší šéf Bílého domu Barack Obama. „Rusko, pokud posloucháš, doufám, že dohledáte těch 30 tisíc chybějících e-mailů. Myslím, že americký tisk to ocení,“ vyzval dokonce Moskvu v souvislosti s obviněním, že navedla hackery, aby se snažili ovlivnit výsledek amerických voleb, když napadli servery Demokratické strany.

Miliardář také před nástupem do funkce opakoval, že pro USA je výhodnější s Moskvou vycházet a že by případně i uznal anexi Krymu, pokud by to zlepšilo vzájemné vztahy.

Ještě v únoru podle vlivného senátora France Klinceviče „převládaly (v Rusku) naděje na spolupráci obou zemí v boji s radikálním islamismem“, které ale prý definitivně zmařil americký raketový útok na syrskou leteckou základnu. Rusko už nemá naději na zlepšení situace, sdělil nyní senátor agentuře TASS.

Rusům se nelíbí, že Trump neplní předvolební sliby a nerespektuje Rusko. Nejlépe to vyjádřil tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, který prohlásil, že se schůzka mezi Putinem a Trumpem neuskuteční v nejbližší době. Celkově z Moskvy zní, že Trump nemůže překročit stín Obamy z hlediska rusofobie.
Jiří Just
spolupracovník Aktuálně.cz

Moskva v Sýrii podporuje režim prezidenta Bašára Asada. U nového amerického prezidenta to nejprve vypadalo, že bude vůči Damašku vstřícnější než Obama, po chemickém útoku u Idlibu ale rychle zasáhl. Damašek i Moskva obvinily Washington z porušení mezinárodního práva a v případě dalšího úderu pohrozily odvetou.

Trump zaujal vůči Rusku ještě méně přátelský postoj než Obama, za jehož vlády se podle hodnocení Kremlu ocitly rusko-americké vztahy na samém dně, míní Klincevič. „Bez přehánění lze říct, že pokud jde o rusofobii, je Trump papežštější než papež a překonává i svého předchůdce. Má předpověď do budoucna není optimistická – může být ještě hůř,“ konstatoval ruský politik.

I šéfka horní sněmovny Valentina Matvijenková soudí, že vztahy mezi Moskvou a Washingtonem jsou „nejhorší v novodobé historii“.

Nejvlivnější ruská politička ale neztrácí naději. „Sto dnů je na hodnocení krátká doba, tým ještě není pohromadě, je třeba čas,“ řekla agentuře RIA Novosti. Dobrou zprávou je podle ní nedávná návštěva amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona v Moskvě. „Hovořit o nějakých konkrétních výsledcích, na to je ale ještě brzy,“ poznamenala Matvijenková.

Ruská státní média v těchto dnech publikují americké průzkumy svědčící o nízké popularitě prezidenta Trumpa, o negativních názorech Američanů na současné Rusko nebo naopak o nesouhlasu amerických občanů s politikou Bílého domu vůči Moskvě.

Schůzka Trump–Putin zatím v nedohlednu

S malými nadějemi na konkrétní pokrok spojují novináři i připravované setkání amerického prezidenta Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Čtvrteční informaci listu Kommersant o květnovém termínu rusko-amerického summitu Kreml obratem dementoval s tím, že žádná dohoda o uspořádání schůzky neexistuje.

Zatím tak platí možnost setkání až na červnovém summitu zemí skupiny G20 v Hamburku. Protože Rusko a USA jsou jejími členy, lze podle Kremlu setkání Trumpa s Putinem považovat za pravděpodobné.