Na Marsu se začalo zametat

Washington - Marsovské vozítko Curiosity poprvé použilo speciální kartáč, kterým si bude napříště čistit cestu od drobných překážek a ošetřovat i předměty určené k podrobnějšímu zkoumání. Motorem ovládaný drátěný kartáč je umístěný na otočné hlavici pracovního ramene sondy.

Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) byla za místo prvního testu pro „marsovský smeták“ zvolena kamenitá lokalita zvaná Ekwir 1, která leží v prohlubni Yellowknife Bay nedaleko Galeova kráteru. Američtí experti chtějí právě toto místo využít i k prvnímu testu příklepové vrtačky, která je rovněž součástí vědecké výbavy Curiosity. Vrtačka by mohla být vyzkoušena už během příštího týdne. Vrt umožní získat prachový vzorek z až pěticentimetrové hloubky vybrané horniny. Odebraný prach pak vyhodnotí mobilní laboratoř.

Kartáč se oficiálně jmenuje „nástroj pro odstranění prachu“ (Dust Removal Tool, DRT). Podle NASA je nezbytnou pomůckou k tomu, aby budoucí výzkumy byly úspěšné. Má upravovat povrch, kterým bude vozítko projíždět, či očistit od prachu předměty, které má Curiosity v plánu podrobněji zkoumat.

Na fotografii NASA je jasně patrný prostor na plochém kamenném povrchu, který kartáč Curiosity očistil. Při prvním testu zbavil nečistot plochu o rozměrech 47 na 62 milimetrů, která má ve srovnání s okolím světlejší barvu.

Curiosity pracuje na Marsu od loňského srpna a na rudé planetě má pátrat po stopách mikrobiálního života.