Polská liberální opozice by podle průzkumu poprvé po dvou letech vyhrála volby

Polská opoziční strana Občanská platforma (PO) se poprvé po dvou letech dostala do čela průzkumu voličských preferencí. Před vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS), která čelí kritice opozice za snahu o posílení svého vlivu na nezávislé instituce, mají liberálové náskok dvou procentních bodů.

PO by podle průzkumu volilo 31 procent lidí, zatímco PiS by dostala 29 procent hlasů. Podle polských médií pokračuje pokles popularity konzervativců patrný v posledních měsících. 

Opozice se podle listu Gazeta Wyborcza dostala do čela některého z průzkumů poprvé od dubna 2015, kdy začala voličské ankety ovládat PiS. Ta půl roku poté jasně triumfovala ve volbách a sestavila jednobarevnou vládu.

I po volbách si v průzkumech udržovali náskok konzervativci, kteří ještě na podzim loňského roku vedli před opozičními stranami o 20 procentních bodů. V posledních měsících se však začal rozdíl zmenšovat, což analytici dávají do souvislosti zvláště s vládní snahou zabránit znovuzvolení bývalého šéfa PO Donalda Tuska do čela Evropské rady.

„Kamínek, který dal do pohybu lavinu, se jmenuje 27:1,“ komentoval na Twitteru výsledek sondáže bývalý levicový premiér Leszek Miller s odkazem na poměr hlasů členských zemí, kterým byl Tusk v březnu v Bruselu zvolen.

Právě tento poměr se v posledních týdnech stal symbolem odporu části polské společnosti před evropskou izolací, do níž podle kritiků šéf PiS a Tuskův odvěký rival Jaroslaw Kaczyński zemi vede.

Na třetí pozici průzkumu - uspořádaného společností Kantar Millward Brown pro televizi TVN24, která je tradičně nakloněna liberálům - skončila s velkým odstupem strana Kukiz 15. Ta vznikla před předloňskými volbami a hlas by jí dalo deset procent Poláků. Sondáž se konala v pondělí a v úterý, zúčastnil se jí reprezentativní vzorek 1001 lidí.