Při novoročních oslavách ve světě umírali lidé

Abidžan - Nejen sváteční atmosféra a očekávání spojená s příchodem nového roku provázely letošní oslavy. Nejméně 60 lidí zemřelo a 200 dalších se zranilo během tlačenice v západoafrickém Pobřeží slonoviny. Panika vypukla u stadionu v Abidžanu, kde se lidé shromáždili kvůli novoročnímu ohňostroji. U hlavního vchodu začali lidé v davu padat a ostatní po nich šlapali.

Na Filipínách zemřelo při novoročních oslavách jedno dítě, zabila ho střepina z náboje odpáleného z podomácku vyrobené střelné zbraně. Dalších 413 lidí je zraněno, včetně sedmileté holčičky, kterou na ulici do hlavy zasáhla zbloudilá kulka vypálená původně na oslavu do vzduchu. Dívka bojuje v nemocnici o život. Lékaři jí operují hlavu, snaží se vytáhnout kulku, ale to se jim zatím nepovedlo. 

Ve Štrasburku zemřel dvacetiletý muž. O silvestrovské noci ho těžce zranila petarda. Zatímco v Paříži jsou dělobuchy zakázané, na východě Francie si místní tradice odpalování zábavní pyrotechniky každoročně vyžádá desítky zraněných. 

Thajsku byl na novoroční party zastřelen dvaadvacetiletý britský turista. Zasáhla ho pravděpodobně kulka, kterou na sebe při šarvátce vystřelili členové dvou znepřátelených gangů. 

Indii utlumil novoroční oslavy případ znásilněné třiadvacetileté ženy, která zemřela na následky brutálního napadení šesti muži. Policie už násilníky zatkla a shromáždila také zhruba tři desítky svědků. Rozzuření Indové požadují pro násilníky trest smrti. Za vraždu hrozí v indickém právním systému trest smrti, znásilnění se trestá doživotím. 

V Dillí dnes policisté zadrželi muže, který se pokusil nastražit bombu u domova jednoho ze zadržených. Hněv vůči beztrestnému násilí páchanému na ženách už se obrátil i proti indickému rapperovi používajícímu jméno Yo Yo Honey Singh. V písni o prostitutce zpívá o násilném pohlavním styku a o tom, jak ženu přinutil tančit nahou. „Křič si a utíkej, ale kam můžeš jít? … Připravím tě o život,“ zní text písně.  Dnes se měl v Dillí konat jeho novoroční koncert, ale úřady ho zrušily.