FSB zabila dva muže ze Střední Asie. Podezírala je, že přípravují atentát v Rusku

Zpravodaj ČT Miřejovský k zásahu FSB (zdroj: ČT24)

Příslušníci ruské kontrarozvědky zastřelili ve městě Vladimir dva lidi podezřelé z přípravy atentátu. FSB uvedla, že muži původem ze Střední Asie byli v kontaktu s mezinárodními teroristickými skupinami a bránili se zatčení. Incident se stal dva týdny po útoku v Petrohradu, kde exploze v metru zabila 15 lidí.

Agenti ruské tajné služby se pokoušeli zadržet dvojici ve městě Vladimir ležícím asi 200 kilometrů severovýchodně od Moskvy. Muži narození v letech 1987 a 1991 byli podle FSB schopni podomácku vyrobit výbušné zařízení a připravovali se ke spáchání teroristického útoku na ruském území.

„Prvnímu muži bylo třicet let, druhému 26, oba se měli zatčení bránit se zbraní v ruce, zásahová jednotka je při akci zastřelila,“ uvedl zpravodaj ČT David Miřejovský.

FSB navíc objevila v bytě ve městě Krasnodar na jihozápadě země výbušné zařízení a 150 gramů plastické trhaviny, která mohla být použita při teroristickém útoku. Při tomto zátahu bylo zadrženo nespecifikované množství lidí.

Ruské bezpečnostní síly provádějí zesílené protiteroristické akce od útoku v Petrohradu, kvůli němuž již zadržely devět podezřelých spolupachatelů. Předpokládaný atentátník Akbaržon Džalilov původem ze středoasijského Kyrgyzstánu při explozi zahynul.

Agentura TASS uvedla, že FSB zadržela v Moskvě i Akrama Azimova, bratra Abrora Azimova obviněného z podílu na bombovém útoku, a podezírá ho ze spoluviny. Agentura Interfax ovšem s odkazem na vlastní zdroj napsala, že FSB Azimova do Moskvy deportovala z města Oš na jihu Kyrgyzstánu.

„Národní protiteroristická centrála oznámila, že jen za poslední rok zabránila minimálně šestnácti útokům v devíti ruských městech. Při akcích zlikvidovaly bezpečnostní síly 46 buněk teroristických organizací, které často tvořili lidé původem ze Střední Asie. Někteří z nich prošli výcvikem na teroristických základnách v Iráku a v Sýrii,“ doplnil Miřejovský.

Tito lidé mají podle úřadů verbovat mezi ekonomickými imigranty sebevražedné atentátníky, jako byl útočník z Petrohradu.

Bezpečnostní opatření jsou v Rusku zvýšená nejen ve veřejné dopravě i třetí týden po teroristickém útoku. Ochranka kontroluje obsah větších zavazadel při vstupu do podzemní dráhy, na nádraží a letiště, ale i do velkých obchodů nebo divadel.