Chávezův stav je „křehký“, tvrdí venezuelský viceprezident

Caracas/Havana – Nové pooperační komplikace se objevily u venezuelského prezidenta Hugo Cháveze. Podle venezuelského viceprezidenta Nicoláse Madura je jeho zdravotní stav „křehký“. Chávez byl na Kubě operován kvůli rakovině již počtvrté. Od loňského června tam podstoupil několik chemoterapií a ozařování kvůli blíže neupřesněné rakovině v pánevní oblasti.

„Byli jsme informováni, že se po zánětu dýchacích cest objevily nové komplikace. Situace není bez rizik. Chávezův zdravotní stav je křehký,“ prohlásil v Havaně bez dalšího upřesnění Maduro, který by se mohl stát novým venezuelským prezidentem, pokud by 58letý Chávez přestal tuto funkci vykonávat. 

Za Chávezovo uzdravení se v Caracasu během mše v katedrále modlily asi stovky lidí. Úřady zároveň zrušily chystané silvestrovské oslavy v centru metropole. Modlitby zněly i z úst pracovníků prezidentského paláce. 

Minulý týden venezuelští představitelé uvedli, že po potížích po operaci rakoviny 11. prosince se Chávezův zdravotní stav zlepšil. Maduro tehdy informoval, že s Chávezem hovořil po telefonu a že prezident už v rámci rehabilitace začal chodit. Ujistil, že Chávez složí přísahu po nedávných vítězných volbách v plánovaném termínu, tedy 10. ledna. 

Hugo Chávez od operace veřejně nepromluvil. Kvůli obavám o svou budoucnost požádal před odletem na Kubu Venezuelany, aby v případě jeho neschopnosti dál vládnout zvolili prezidentem Maduru. Pokud by Chávez umřel, podle venezuelské ústavy by se měly konat nové prezidentské volby do 30 dnů od jeho smrti.